Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katarina Wennstam gick back efter Metoo-engagemanget

Katarina Wennstam vill folkbilda en yngre målgrupp.
”Det är inte alltid journalistiskt sprängstoff i kriminalromaner, men i ”Vargen” visar jag att rättssamhället normaliserar den manliga aggressiviteten genom att ge lindringare straff till män som mördat sina partners sedan de kanske skickat ett sms till en manlig kollega eller flörtat med någon”, säger Katarina Wennstam.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Katarina Wennstam fick i år Svenska FN-förbundets pris för Mänskliga rättigheter. ”Årets MR-pristagare har haft avgörande betydelse för den svenska samhällsdebatten om flickors och kvinnors rättigheter på 2000-talet. Hon pekar i reportage och skönlitterära verk på hur rättssamhället sviker våldsutsatta och hur samhället fördömer den som vill leva ett liv i frihet”, står det i motiveringen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Katarina Wennstam intervjuas av Expressens Karin Sörbring (foto från intervjutillfället 2015). Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Familjerådgivaren Daniel Rosenlind och Katarina Wennstam har snart varit tillsammans i nio år. Foto: OLLE SPORRONG
”Det känns som på 1800-talet om vi ska låta otrohet vara en ursäkt för mord alternativt att döda en kvinna”, säger Katarina Wennstam apropå avslöjandena i nya kriminalromanen ”Vargen”.

Nya kriminalromanen ”Vargen” skulle egentligen ha släppts redan i fjol, men Metoo kom emellan och Katarina Wennstam tömde tillgångarna i företaget och gick för första gången som egenföretagare back för att i stället engagera sig i och folkbilda kring rörelsen. 

Nu laddar hon batterierna efter all tung bokresearch om grov våldsporr och om hur män får straffrabatt när de hävdar att kvinnorna de mördat varit otrogna.

– Att sätta mig in i de här rättsfallen har varit som att besöka helvetet på jorden. Och när jag har studerat filmer har jag på allvar varit orolig för om kvinnorna alls skulle överleva eller kvävas av övergreppen, säger succéförfattaren som sålt 1,4 miljoner böcker och i år fått Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.

”Har fått lite för mycket av allt på sistone. Gömmer mig i tystnaden och samlar kraft. Återkommer”, instagrammade Katarina Wennstam för några veckor sedan och bytte den nyinköpta lägenheten på Söder i Stockholm mot lantstället utanför Torshälla i Sörmland.

Och det är här, i det 55 kvadratmeter stora och röda fritidshuset, som hon tillfälligt pausar målningen av uthusfasaden och lyssningen på olika sommarprat för att tala med Expressen. 

– Det har varit ett otroligt intensivt arbete att få ”Vargen” klar. I ett helt år efter Metoo har jag grävt mig djupt ner i mordutredningar och researchat våldsporr. Många tror att det bara handlar lite smisk på rumpan, men de här filmerna som är avsedda att sitta och runka till och som ligger ute på vanliga internet – inte alls på darknet – är så oerhört grova.

https://www.instagram.com/p/ByvqZxpih9U/

– Skulle den sortens scener ha utspelat sig på en skolgård hade det blivit ramaskri. Kvinnorna riskerar att kvävas av penisar som hårt förs in i deras munnar när de ligger utslagna på köksbord och knappt är kontaktbara eller när utövarna går riktigt hårt fram med strypsex. I ett fall var det till exempel en ung kvinna i porrindustrin som skadades så svårt efter vad som kallas ”DP”, ”dubbelpenetration”, analt att hon nu tvingas ha stomipåse resten av livet. Men eftersom vi kallar det för porr eller sex så verkar samhället tycka det är upp till vuxna människor att själva avgöra vad de gör i sängen eller går i gång på.

Kvinnlig otrohet ger manliga mördare straffrabatt

Genomgången av alla rättsfall gjorde också att Katarina Wennstam såg ett mönster:

– Expressen har ju gjort en viktig granskning som visade att våldtäktsmän får lägre straff när kvinnan varit på fest och druckit alkohol eller tros ha varit otrogen och även jag kunde konstatera att eventuell misstanke om otrohet från kvinnans sida vägs in i mordrättegångar och ger mildare domar för gärningsmännen.

Jag tyckte att det var intressant att gärningsmannaprofileraren Eddie Lundström gör debut i nya ”Vargen” och att du genom honom skildrar skuldkänslorna han kan känna inför att bli upphetsad av ”vanlig” porr, medan våldsporren han utreder i yrket tvärtom ger honom potens- och relationsproblem?

– Ja, genom honom ville jag visa vad som händer med de personer som måste ge sig ner i mörkret och gräva. Det lämnar spår och får effekter. Kriminalkommissarie Charlotta Lugn säger i boken att ”man tror att man vill veta detaljer i mordutredningarna, men det vill man inte”.

Expressens Karin Sörbring intervjuar Katarina Wennstam (bild från intervjutillfället 2015). Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”Vargen” hänger så tätt ihop med allt jag har kämpat för i så många år, från ”Flickan och skulden” och framåt. Samhället tycks se det som att kvinnors beteende lockar fram en mördare, men det är också en mansfientlig bild. De allra flesta män som blir dumpade mördar inte sin partner”, resonerar Katarina Wennstam (här på bild från ”Vinter i P1”-pratet i fjol).Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du hoppade över Bokmässan i höstas?

– Ja, Metoo-vågen tog ett år av mitt arbete och det var fantastiskt att få vara med om den revolutionen som vi har påbörjat, men det ledde också till att ”Vargen” blev försenad. För första gången under mina tretton år som egenföretagare gick jag faktiskt back. Jag har sett till att ha en skrivkrampsbuffert, men det var tufft ekonomiskt. Ett stipendium från Författarförbundet underlättade lite grann. 

– För mig har det även varit en utmaning att inse att jag förvisso är opinionsbildare och författare, men att jag inte fullt ut då även kan vara advokat, kurator, domare och spökskrivare åt människor som kontaktar mig. Det är starkt att många vänder sig till mig, men jag försöker bli bättre på att hänvisa vidare till rätt sammanhang.

https://www.instagram.com/p/BytCiuqiJZ3/

Katarina Wennstam rättar till kepsen och stryker av de jordiga händerna mot jeansshortsen.

– Den här sommaren har jag nästan varit helt bortkopplad från sociala medier. Jag duschar knappt och känner att det är otroligt avkopplande att måla och gräva här på landet. Just nu är jag ensam i stugan i tre dagar. Daniel (Rosenlind, 49, familjerådgivare, reds anm) och jag bor inte ihop, men vi hänger hos varandra under våra veckor utan barn. När vi blev ihop för nio år sedan hade vi tillsammans fem hemmavarande barn i åldrarna tre-nio år. Om några månader fyller minstingen tretton. 

LÄS MER: Katarina Wennstam: ”Vi måste bryta tabun om kåta tjejer” 

LÄS MER: Katarina Wennstam slåss för att påverka synen på kvinnlig sexualitet 

Se intervjun med författaren

Du instagrammade nyligen om att det är svårare att uppfostra barn än att skriva böcker?
– Ja, böckerna styr jag ju över själv och visst styr jag i viss mån över mina barn, men det finns också en oförutsägbarhet med barn där man inte kan påverka allt. Mina barn har en bra och välfungerande pappa, så vi är lyckligt lottade. Jag är full av beundran inför de föräldrar som är helt ensamstående. Som separerad har jag vuxentid då jag kan fokusera på mitt jobb och på mitt eget liv som författare, kompis och partner. Varannanveckaslivet frigör mycket arbetstid, samtidigt som det ger ett lugn och ett fokus när barnen är hemma.

Har fått svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

NAMN: Anna Katarina Wennstam.

ÅLDER: 45.

YRKE: Författare, föreläsare, journalist.

BOR: Bostadsrätt på Södermalm i Stockholm.

SOMMARSTÄLLE: Fritidshus på 55 kvadratmeter utanför Torshälla i Sörmland. 

FAMILJ: Barnen Emil, 15, och Moa, 12. Särbon Daniel Rosenlind, 49 år, psykoterapeut. Tre bonusbarn.

MAMMA ÄR: Karin Staffansson, 79, pensionerad laboratorieassistent.

PAPPA VAR: Bo Wennstam, egenföretagare, avled 2011 (71 år gammal).

FÖDD OCH UPPVUXEN: I en välbärgad företagarfamilj i Askim med tre äldre halvsyskon.

UTBILDNING: Hvidfeldtska gymnasiet i Göteborg, Kaggeholms folkhögskola.

KARRIÄR: Städat på Englandsfärjan, jobbat i skivbutik och på lagret på pappans kakelfirma, startat en egen gratistidning för gymnasieskolor. Regionala nyhetsprogrammet ”ABC”. Bevakat kriminaljournalistik med fokus på kvinnofrågor. Jobbat på Rapport, Uppdrag granskning, Aktuellt och Agenda. Augustprisnominerade ”Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt” (2002). ”En riktig våldtäktsman: en bok om samhällets syn på våldtäkt” (2004), ”Smuts” (2007), ”Dödergök” (2008), ”Alfahannen” (2010), ”Svikaren” (2012), ”Stenhjärtat” (2013), ”Skuggorna” (2014), ”Skymningsflickan” (2015), reportageboken ”Flickan och skammen” (2016). ”Gänget” (2017), ”Shirins första fall” (2018). ”Har du ingen humor? En snabbguide till jämställdhet” (2018). Ungdomsromanerna ”Flickan på hotellet” (2017) och ”Pojken under bron” (2018). 

Vilhelm Moberg-stipendiat och Sveriges advokatsamfunds journalistpris (2002). Belönad med SVT:s jämställdhetspris ”Prix Egalia” för sitt arbete på SVT:s Agenda (2006). Fredrika Bremerförbundets nyinstiftade Eva Moberg-pris och utmärkelsen ”Årets Kvinnogärning” av Roks (2017). Sommar- och vintervärd i P1 (2018). Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter (2019). 

GODA EGENSKAPER: ”Väldigt varmhjärtad mot dem i min sfär. Är arg på ett bra sätt, för ilskan ger mig drivkraft”.

SÄMRE EGENSKAPER: ”Långsint och ganska speedad”.

AKTUELL: Med kriminalromanen ”Vargen” som kommer 13 augusti och ljudboken ”Kvinnor som vill - om sexet, lusten och kroppen” (Bonnier Bookery). Medarbetare på Expressen kultur. 

Roman-Eddie har hämtat drag från livskamraten Daniel

Hur mycket av din livskamrat Daniel finns i romanfiguren Eddie?

– De är båda adopterade och jag ville exempelvis skildra hur det är att inte se ut att vara så svensk som man känner sig. Dessutom behövdes det en ny parthäst till kriminalkommissarie Charlotta Lugn. Jag föreställer mig att roman-Eddie just nu har ett litet krystat sommarlov med sin familj i Askim.

– Daniel har precis läst manuset och han tycker att det är jättekul att få vara med på ett hörn. 

https://www.instagram.com/p/BmZPtIVBe4c/

Du har kallat Daniel för ”vinstlotten och klippan i ditt liv”?

– Ja, vi träffades via Mötesplatsen på nätet. Daniel var den förste killen jag hade kontakt med och vi gick helt förutsättningslöst på en lunchdejt. Det kunde ju ha blivit hursomhelst, men Daniel är verkligen en vinstlott. Visst har det som i alla förhållanden emellanåt varit en bergochdalbana, men i september har vi varit ett par i nio år och jag tycker att vi har det bättre än någonsin. Vi har tagit oss igenom de svettiga småbarnsåren.

Daniel var den förste killen jag hade kontakt med och vi gick helt förutsättningslöst på en lunchdejt. Det kunde ju ha blivit hursomhelst, men Daniel är verkligen en vinstlott.

– Att vi har valt att inte bo ihop är nog klokt. Daniel är familjeterapeut och det var han som talade starkast för den lösningen. Jag hade nog gärna köpt ett stort hus för oss alla, men Daniel har poängterat fördelarna med att ha separata hushåll så länge vi har hemmavarande barn. Här på landet har vi inrett allt tillsammans och jag kan tänka att det vore mysigt att bo ihop när barnen flyger ut, även om det har sina poänger att bo ensam också eftersom vi båda trivs med att vara ensamma.

Hör Wennestam berätta om sin nya bok.
https://www.instagram.com/p/BkfuLBqBtO1/

Men när man träffas mitt i livet är man inte alltid lika formbar...?

– Nej, jag har varit i ett äktenskap i tio år och jag vet hur vardagen kan slita på en relation. Även om Daniels och min relation på många sätt är fantastisk så tror jag inte att den är övernaturlig. Jag är en ordningsmänniska och det var ärligt talat en utmaning att hantera alla skor i hallen när vi var här i stugan med våra fem barn samtidigt och regnet bara öste ner dag efter dag, haha. 

https://www.instagram.com/p/BuVjNljn5pr/

Katarina Wennstam om flygskamningen hon utsattes för

Du fick en del kritik när du i februari instagrammade om familjens Mauritiusresa?

– Jag var väl medveten om att det skulle kunna bli en del kritik och jag tycker att det är bra att flygkritikerna får vara på min ganska stora plattform med sina argument. Jag är själv engagerad i det de skriver om. Men jag kan reagera på att det nästan bara är kvinnor som blir påhoppade i flygskamningen. När manliga influencers har pendlarkort över Atlanten är det liksom ingen som reagerar. 

– Tidigare flög jag en del i jobbet och då noterade jag hur många män som satt i loungerna och flashade med sina Platinakort. Det är sant att vi måste ha en diskussion om flygandet, men det blir fel när det är en förklädd avundsjuka om att unga kvinnor har råd att flyga. Jag kan ta kritiken, även om det inte är kul. När jag för två månader sedan flög till New York för att göra research fick jag inga kommentarer om det, men varför skulle det vara mer okej än att jag ville ta med mina barn och snorkla och visa dem öarna på Mauritius? Ingen vet hur mitt liv ser ut. Jag har flyttat från hus till lägenhet och min bensinkonsumtion har störtdykt av att jag numera går och cyklar nästan överallt. Jag behöver varken redovisa det eller att jag diskar ur och återvinner mina plastbyttor och det blir ofta fel när man är nere på individnivå och hackar. 

”Det finns en stark välvilja kvinnor emellan och inte alls den sorts catfight som en del medier tycks vilja få det till i konkurrensen mellan olika författare. Vi unnar varandra medvind och hjälps åt i motvind. Jag känner också ett starkt stöd från kvinnor som jag har haft kontakt med och som inte är kända: personer som är engagerade i kvinnojourer och kvinnor som överlevt övergrepp. Jag vill ge en röst till dem som inte blir hörda”, säger Katarina Wennstam (här på Bonnierfest på Manilla med Mari Jungstedt). Foto: OLLE SPORRONG

I nya ljudboken ”Kvinnor som vill - om sexet, lusten och kroppen” berättar du att du i likhet med många andra kvinnor har fått kämpa med att tycka om din kropp?

– Ja. När jag semestrade med ungarna i somras tänkte jag först att bikinitiden väl är förbi. Borde jag inte ha en shapande baddräkt? Men jag tycker ju om att få sol på magen och jag fick intellektuellt övertala mig själv att jag visst kan ha det och att jag inte ska se på mig själv med ”den dömande blicken”.

En av huvudpersonerna i ”Vargen” drabbas av ”frozen fright” när hon hotas till livet. Varför ville du ha med den passagen?

– Vi vet inte hur vi reagerar på trauman förrän vi utsätts för dem. Populärkulturen har lärt oss att den kvinna som drabbas av övergrepp ska skrika, springa och slåss, men i verkligheten tappar många kontrollen över kroppen och ligger helt tysta. Det är en kemisk process i hjärnan. Efteråt skäms många och rättssystemet har historiskt sett tolkat kvinnans stillaliggande eller tystnad som att hon varit med på det. Men med nya samtyckeslagen har det blivit tydligare att kvinnor inte alltid kan välja att fly. Vi måste öka kunskapen om ”frozen fright”. Det är nästan skrattretande när domstolar friar män som tryck in sina penisar i sovande kvinnors munnar och underliv. Vad har rätten för bild av hur kvinnors sexualitet ser ut? Kvinnor som vill ligger inte still! Kvinnor ska i så utsatta situationer inte behöva spela hjältar, det är männens ansvar att ta reda på om kvinnorna vill.

Se intervjun med Wennstam

LÄS MER: Katarina Wennstam: ”Oftast är det bara mos av offren” 

LÄS MER: Mari Jungstedt övertalade Katarina Wennstam att nätdejta 

Se intervjun med Katarina Wennestam

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.