Katarina Frostenson ska vittna för Arnault

Jean-Claude Arnault. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Katarina Frostenson. Foto: HUGO NABO / DN

Våldtäktsdömde kulturprofilen Jean-Claude Arnault, 72, begär nu att hustrun, akademiledamoten Katarina Frostenson, ska vittna för honom i hovrätten.  

Jean-Claude Arnault har hela tiden nekat till misstankarna. 

Hustrun ska nu vittna om att våldtäktsanklagelserna "är främmande för hans karaktär".  

Under torsdagen så återkallade Arnaults försvarare, advokat Björn Hurtig, ett av de två nya vittnen som kallats till hovrättsförhandlingen. 

I stället, vilket DN var först att rapportera, åberopade försvaret ett nytt vittne: Arnaults fru, poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson. 

Dömdes till två års fängelse mot sitt nekande

Arnault har hela tiden nekat till anklagelserna.

Advokaten skriver i begäran till hovrätten att hustrun ska vittna om makens karaktär, att hon ska: 

"höras om Jean Claude Arnaults personlighet till styrkande av att vad åklagaren lagt Jean Claude Arnault till last är främmande för hans karaktär". 

Förhöret är dock ännu inte godkänt av rätten och både åklagare Christina Voigt och målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz är motståndare till att hustrun ska förhöras, enligt DN. Åklagaren motiverar detta med att hustrun skulle vara ett karaktärsvittne, "något inte hör hemma i svenska rättegångar", skriver åklagaren i en inlaga till hovrätten, enligt DN

Även Massi Fritz motsätter sig vad hon kallar "karaktärsbevisning" och menar att Frostensons vittnesmål helt saknar betydelse för hovrättsprövningen. 

Förhöret med hustrun beräknas ta en halvtimme, enligt Björn Hurtig. 

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömdes i tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt mot en kvinna under 2011. 

Försvarets nya material i hovrätten

Hovrättprövningen mot Jean-Claude Arnault startar den 12 november och beräknas pågå under två dagar. 

Inför prövningen har försvaret vidtagit en rad åtgärder. Förutom två nya vittnen, varav ett nu strukits och planeras ersättas av Frostenson, har de begärt ut tunnelbantrafik under helgkvällar vid tiden för brottsmisstanken 2011. 

Försvaret har även åberopat ny bevisning i form av en text som kvinnan skrivit flera år innan den misstänkta brottsligheten. Texten ska innehålla flera fiktiva sexscener och ska visa på att kvinnans berättelse "saknar trovärdighet och tillförlitlighet", enligt försvaret. 

Inför hovrättsprövningen har det även genomförts nya förhör med den målsägande kvinnan.