Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katarina Frostenson: Min man är oskyldigt dömd

Detta är Kulturprofilens hustru, Katarina Frostensson.
Katarina Frostenson säger att Jean-Claude Arnault är oskyldigt dömd.
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL
Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder den utsatta kvinnan, säger att Frostensons uttalanden är ”kränkande och stötande”.
Foto: Christopher Hunt
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Katarina Frostenson går till häftigt angrepp mot rättsväsendet i en ny bok.

Hon hävdar att hennes man, Jean-Claude Arnault, är oskyldigt dömd för våldtäkt.

”Du är oskyldigt dömd och du har fått din person nedsvärtad”, skriver hon.

Författaren Katarina Frostenson hävdar att hennes man, klubbägaren och kulturprofilen Jean-Claude Arnault, inte fick en rättvis rättegång. Han dömdes 2018 till 2,5 års fängelse för två fall av våldtäkt mot en kvinna. 

I sin nya bok ”F – en färd”, utgiven på förlaget Polaris, skriver hon att maken ”oskyldigt anklagats och dömts för 'våldtäkt'”.

”Skulle statueras exempel”

”En människa har knappt någon chans när hon har en hel medievärld mot sig, i ett land där det finns få självständiga domare, där det pågående politiska projektet gäller att totalreglera människan, och när det nu skulle statueras exempel med den nya samtyckeslagen”, skriver hon.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, den utsatta kvinnans målsägandebiträde, kommenterar:

– Arnault är dömd både av Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt. Frostensons uttalanden är allvarligt stötande och kränkande gentemot min klient.

Jämför med Dreyfus

Katarina Frostenson drar historiska paralleller till Dreyfusprocessens justitiemord i Frankrike och litterära paralleller till ”Processen”, Franz Kafkas klassiska roman om skuld.

– Min bok berättar om fasan att vara åtskild från en älskad som är frihetsberövad, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon skriver att Arnault är placerad: 

”... på Skogomeanstalten, ett fängelse i säkerhetsklass 2 med höga rymningshinder och intagna som är dömda för sexualbrott; bland dem finns mördare, pedofiler och livstidsdömda. Och oskyldigt dömda.

”Bankat på dörrarna”

Och ger en interiör från fängelset:

”De har bankat på dörrarna och väggarna hela natten berättar du ... De slår med sina plastskor. Det är slag som låter. De intagna, fångarna, kallas »klienter«. Några är utan språk i främmande land. Oroliga, rasande, inför kvällen och inlåsningen i cellen. Det blir svårt att sova när det brister för någon.”

Jean-Claude Arnault dömdes för våldtäkt sedan 18 kvinnor 2017 – i samband med metoo-kampanjen – vittnat i Dagens Nyheter om att han gjort sig skyldig till sexuella övergrepp och ofredanden.

Skakade Akademien

Deras berättelser utlöste en skandal som skakade Svenska Akademien – där Frostenson var ledamot och Arnault hade nära kontakter med flera medlemmar. Parets kulturförening Forum hade fått bidrag av Akademien.

Avslöjandena ledde till åtal och rättegång mot Arnault. Frostenson lämnade senare Akademien sedan hon anklagats för jäv i samband med bidragen till Forum.

Katerina Frostenson hävdade också i boken ”K”, som utkom förra året, att hennes man är oskyldigt dömd. Hon kallade de utsatta kvinnornas berättelser för ”groteska överdrifter, lögner och förtal” i den boken.


Matilda Gustavsson avslöjade övergreppen – berättar mer i ny bok.
Våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault avtjänar sitt straff på anstalten i Skogome. Nyligen hade Arnault fyra timmars permission i Kungsbacka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.