Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katarina Frostenson lämnar Akademien

Katarina Frostenson har nått en förlikning med Svenska Akademien
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hon behåller sin ersättning.
Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM / DN
Katarina Frostenson och maken Jean Claude Arnault.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien.

Men poeten kommer få behålla både ersättning och bostad från Akademien – samtidigt som utredningen om eventuellt sekretessbrott läggs ned.

"Svenska Akademien och Frostenson har samfällt kommit fram till att en rättslig prövning av ansvarsfrågorna inte har någon förnuftig mening" skriver institutionen i ett pressmeddelande.

Den uppslitande konflikten mellan Svenska Akademien och poeten Katarina Frostenson är över.

Efter årets första sammankomst under torsdagen meddelade Svenska Akademien i ett pressmeddelande på fredagen att Katarina Frostenson lämnar sin stol i Akademien efter 25 års arbete i den traditionstyngda institutionen.

Anledningen är anklagelser om sekretessbrott genom anhörig, då det finns uppgifter om att hon läckt namnen på Nobelpristagare till sin make Jean-Claude Arnault.

Katarina Frostenson har förnekat brottet och har i stället anklagat Akademien för att ha åsidosatt de förpliktelser de har mot henne i hennes egenskap av ledamot.

Frostenson får 12 875 kronor i månaden

Parterna har inlett en rättslig process i saken, men i samband med förlikningen väljer de nu att avsluta utredningen.

"Svenska Akademien och Frostenson samfällt kommit fram till att en rättslig prövning av ansvarsfrågorna inte har någon förnuftig mening i beaktande av de resurser det skulle ta i anspråk." skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen innebär att Katarina Frostenson får "en ersättning uppgående till 12 875 kronor per månad samt stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Svenska Akademien."

Samtidigt pågår fortfarande en utredning om bokföringsbrott vad gäller kulturklubben Forum, som ägs av Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault. Ekobrottsmyndigheten räknar med att ge vidare besked i ärendet på onsdag nästa vecka.

– Då blir det besked om hantering av ärendet vidare, precis, säger Jan Tibbling, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Jean-Claude Arnault dömdes av Svea hovrätt i slutet av förra året till fängelse för två fall av våldtäkt. Domen har överklagats till högsta domstolen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.