Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katarina Frostenson hördes inte – då dök hon upp oannonserat hos Akademien

Katarina Frostenson dök oannonserat upp på Akademiens sammanträde.Foto: MALIN RUDBLOM / PRESSENS BILD
Frostenson tilläts inte berätta sin version av händelserna och reste därför till Stockholm på eget bevåg.Foto: ROGER TILLBERG / STELLA

Ledamoten Katarina Frostenson tilläts inte berätta sin egen version om vad som hänt i den jävsutredning som Svenska Akademien beställt, kan Expressen avslöja. 

Detta ska ha fått henne att resa till Stockholm och oannonserat dyka upp på ett sammanträde. 

Sedan en lång rad kvinnor anklagade Jean-Claude Arnault, som är gift med Svenska Akademiens ledamot Katarina Frostenson, för omfattande sextrakasserier i vintras har paret hållit sig undan offentligheten. Arnault anklagades även för att ha läckt namn på Nobelpristagare och under denna tid har också advokatbyrån Hammarskiöld & Co utrett Svenska Akademiens band till Arnault och kulturklubben Forum – i vilken Frostenson också är delägare. Detta eftersom den fått ekonomiskt stöd från Akademien och det därmed kan röra sig om en jävssituation.  

Efter att skandalerna briserat har Katarina Frostenson inte deltagit på Akademiens sammanträden och paret dök inte heller upp på Nobelfesten. Enligt uppgifter till Expressen har Katarina Frostenson befunnit sig i utlandet. 

 

LÄS MER: Ledamöterna som röstade för att behålla Frostenson 

 

"Enda sättet att försvara sig på"

Nu kan Expressen berätta att hon återvänt till Stockholm för att oannonserat ha dykt upp på ett av Akademiens sammanträden. Detta ska hon ha gjort efter att ha nekats att höras i den utredning som Hammarskiöld & Co gjort. Något som flera källor bekräftar till Expressen. 

– Hon gjorde det för att det var det enda sättet att försvara sig på, säger en källa med nära koppling till Akademien. 


Efter det oannonserade mötet har Frostenson dykt upp på flera sammanträden, bekräftar en anonym källa. Senast i mars efter att själv ha läst den utredning som gjorts. 

– Hon har varit på flera möten. Senast i mars efter att hon själv läst utredningen. 

 

LÄS MER: Kungen om Svenska Akademien: ”Tråkig utveckling”

 

Claes Langenius, advokat på byrån Hammarskiöld & Co, hänvisar till tystnadsplikten. 

– Jag kan tyvärr inte bekräfta eller dementera någonting, säger han. 

Expressen söker Katarina Frostenson och Sara Danius. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.