Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Katarina Frostenson dök upp för att ge sin version

Foto: MALIN RUDBLOM / PRESSENS BILD
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA

Katarina Frostenson fick inte berätta sin egen version i jävsutredningen som Svenska Akademien beställde.

Då ska hon ha rest till Stockholm och oannonserat dykt upp på ett sammanträde, enligt uppgifter till Expressen.

Samtidigt riktar ledamoten Horace Engdahl i en text på Expressen Kultur stenhård kritik mot ständige sekreteraren Sara Danius.  

"Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift", skriver han. 

Förra torsdagen röstade Svenska Akademien – med siffrorna 8-6 – för att inte utesluta ledamoten Katarina Frostenson, som är gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault som anklagats för sexuella övergrepp. Ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund valde att lämna arbetet. Detta som en protest mot att Akademiens beslut att inte avsätta Katarina Frostenson. 

Efter att skandalerna briserat har Katarina Frostenson befunnit sig i utlandet, enligt uppgifter till Expressen.

Katarina Frostenson har nu återvänt till Stockholm för att oannonserat ha dykt upp på ett av Akademiens sammanträden. Detta ska hon ha gjort efter att ha nekats att höras i den utredning som Hammarskiöld & Co gjort, bekräftar flera källor för Expressen.

– Hon gjorde det för att det var det enda sättet att försvara sig på, säger en källa med nära koppling till Akademien.

Klas Östergren är en av de ledamöter som valt att lämna arbetet i Akademien. Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK

Katarina Frostenson dök upp på flera sammanträden med Svenska Akademien

Efter det oannonserade mötet har Frostenson dykt upp på flera sammanträden, bekräftar en anonym källa. Senast var i mars efter att hon själv läst den utredning som gjorts. Claes Langenius, advokat på byrån Hammarskiöld & Co, vill inte kommentera och hänvisar till tystnadsplikten. 

Efter omröstningen om huruvida Katarina Frostenson ska uteslutas eller inte genomförde Akademien ytterligare en omröstning – i minst två omgångar – som handlade om att begränsa ledamotens roll i Akademien, enligt uppgifter till Expressen. 

Hur omröstningen slutade och hur det påverkar Katarina Frostensons ledamotsroll vägrar Sara Danius, Akademiens ständiga sekreterare, att svara på.

– Hon kan helt enkelt inte ge några kommentarer nu, säger Margaretha Söderling, assistent till Sara Danius.

Sara Danius vill inte berätta om omröstningarna kring Katarina Frostenson. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Katarina Frostensons roll som ledamot påverkades

Flera uppgiftslämnare berättar för Expressen att åtminstone den första omröstningen slutade till Frostensons fördel. 

– Man ville inte skapa något A- och B-lag i Akademien, säger en person med insyn i arbetet.

Enligt uppgifter ska dock Frostensons roll som ledamot ha påverkats på något sätt och hur det påverkas ska också ha specificerats i ett pressmeddelande som författades men som senare aldrig skickades ut.

– Det kommer att komma ut mycket mer under den här veckan tror jag. Det som kommit ut hittills är bara en liten del, säger en källa till Expressen.

Horace Engdahl, som sitter på stol nummer 17, riktar i en text på Expressen Kultur stenhård kritik mot ständige sekreteraren Sara Danius. Ledamoten menar att hon – med bakgrund av avhoppen och läckorna till medier – har misslyckats med sin uppgift att hålla samman Akademien.

"När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift", skriver han. 

Sara Danius får stöd av Sara Stridsberg

Men Sara Danius har också fått stöd – bland annat från Sara Stridsberg som tidigare sagt att hon överväger att hoppa av. 

"Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet", har hon skrivit i ett mejl till TT.

Dagens Nyheter har tagit del av utredningen som beställdes av Svenska Akademien. Den visar att Jean-Claude Arnault har avslöjat namnet på sju tidigare Nobelpristagare i litteratur: Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) och Bob Dylan (2016). 

Enligt DN:s uppgifter har advokatutredningen "sju trovärdiga och sinsemellan oberoende vittnesmål" om Arnaults spridande av sekretessbelagda uppgifter. 

Kulturprofilen ska också ha läckt namn på invalda ledamöter innan de offentliggjordes. Efter uppgifterna om att Jean-Claude Arnault avslöjat namnen på Nobelpristagare har spelbolaget Unibet inlett en utredning om misstänkt fusk i samband med spel på Nobelpristagarna i litteratur, skriver Aftonbladet.