Katarina Arnold, 53, fick sina fördomar motbevisade. Foto: PrivatKatarina Arnold, 53, fick sina fördomar motbevisade. Foto: Privat

Katarina Arnold, 53, fick sina fördomar motbevisade.

 Foto: Privat
Killarna Katarina uppfattade som "skinnskallar" hoppade på vid Fridhemsplan. Foto: Johanna PetterssonKillarna Katarina uppfattade som "skinnskallar" hoppade på vid Fridhemsplan. Foto: Johanna Pettersson
Killarna Katarina uppfattade som "skinnskallar" hoppade på vid Fridhemsplan. Foto: Johanna Pettersson

Katarina fick alla sina fördomar krossade

Publicerad

 

Förra lördagen skulle Katarina Arnold, 53, ta tunnelbanan i Stockholm till en middag. Vid Fridhemsplan hoppade två unga killar - som hon uppfattade liknade "skinnskallar" - på och förde liv. Men Katarina skulle snart få sina fördomar krossade.

– Jag bara log. Både inombords och till det yttre, berättar hon.

I lördags kväll hoppade Katarina Arnold på tunnelbanan vid sitt hem i Alvik för att åka till Söder och möta upp ett par väninnor för en gemensam middag. Efter tre stationer hoppade två killar på i samma vagn som Katarina och hon berättar att de lät som en hel fotbollsklack trots att de bara var två personer.

– Killarna var ju uppenbart ölstinna. De såg ut som riktiga bråkstakar med rakade skallar och supporterhalsdukar. Det var mycket grabbigt knuffande och bröl, så att säga.

Anade oråd

Förutom Katarina själv var det knappt ett tiotal andra i vagnen och det fanns gott om lediga platser. De högljudda grabbarna valde dock att sätta sig mittemot en ensam man i 30-årsåldern och Katarina Arnold anade oråd. Framför allt eftersom killarna började ställa närgångna och högljudda frågor, och dagen innan hade en rasistisk mobb i Stockholm sagt sig vilja ge sig på personer med utländskt utseende kring Stockholm central.

– Jag insåg att är man en ensam, färgad man på tunnelbanan en lördagskväll så löper man större risk att utsättas för allt möjligt, säger hon och tilläger att killarna ställde frågor till mannen om varför han var i Sverige och när han kommit hit.

Andra vände ryggen till

Mannen ska enligt Katarina ha skakat på huvudet och signalerat att han inte behärskade språket. Den ene killen höjde då rösten och försökte med engelska men gick bet. Katarina Arnold gjorde sig redo att ringa polisen eller SL:s trygghetscentral medan andra resenärer vände ryggen till, framför allt när killarna började svära:

– Efter att den mest högljudde inte fått något svar vände han sig till sin polare och sa "han snackar ju inget jävla språk" och de tystnade en stund.

Men – sedan hände något som fick Katarinas rädsla att förvandlas till något helt annat. Plötsligt vände sig den ena killen fram mot mannen och började prata franska. Mannen sken upp som en sol och de två började genast diskutera intensivt. Katarina Arnold kände hur spänningen i luften släppte helt.

– Han lät ju som Voltaire vid franska akademien, jag har själv läst franska i fem år men är inte i närheten av lika kunnig. Inte trodde jag att någon som ser ut som en skinnskalle och knappt kunde prata svenska utan att grymta skulle ha den talangen, skrattar hon.

Trots att Katarina inte uppfattade vad de pratade om är hon helt övertygad om att det inte fanns något annat än glädje i samtalet. De skakade hand, bytte nummer och ställde sig upp och dunkade varandras ryggar.

– Är man runt på Facebook och sådant är det lätt att tro att allt bara är elände, men det finns hopp och mina fördomar motbevisades verkligen, säger hon.

"Det räcker med att le"

Nu vill Katarina Arnold uppmuntra andra att våga bemöta sina fördomar - men också att försöka uppmärksamma sina medmänniskor mer i den oroliga tid som råder och inte ha förutfattade meningar.

– Jag som vit kvinna i innerstan kan ju koppla av - men så ser det inte ut för alla längre. Det räcker med att le mot en främling för att signalera att man är vänlig, säger hon och fortsätter:

– Om vi som är vettiga stannar hemma överlåter vi ju stan till barbarer.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag