Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katalonien hotar att utropa självständighet

Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALBERTO ESTEVEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kataloniens ledare Carles Puigdemont höll under tisdagskvällen ett tal för regionparlamentet i Barcelona.  

I talet betonade han att han vill följa folkets vilja om ett självständigt Katalonien - men skjuter beslutet på framtiden och vill förhandla med Spanien. 

– De följande veckorna kommer vi att ha en dialog, säger Puigdemont i talet.

På tisdagskvällen klockan 18 väntades regionpresidenten Carles Puigdemont att hålla ett tal. Men talet blev fördröjt en timme, skriver El País. Strax efter klockan 19 på kvällen kom Puigdemont in i regionparlamentets plenisal.

Från talarstolen meddelade han att Katalonien ska förhandla med Spanien och att man inte utropar Katalonien som självständigt. 

Vill ha självständighet - i framtiden 

Samtidigt betonade han att han vill se ett självständigt Katalonien och tycker att det är viktigt att följa folkets vilja. Han tackade alla som gjort folkomröstningen den 1 oktober möjlig. 

Beslutet om självständighet skjuter han på framtiden och säger att han vill förhandla med Spanien. 

– De följande veckorna kommer vi att ha en dialog, sa Puigdemont i talet. 

Hur förhandlingarna med Spanien ska gå till är dock oklart. 

Senare under kvällen kom beskedet från den spanska regeringen att man ser Puigdemont's besked som en självständighetsförklaring, skriver El País. 

Under onsdagen kommer den spanska regeringen att hålla ett extrainkallat möte. 

– Den katalanske ledaren vet inte var han är, vart han är på väg och med vem han vill resa, säger Spaniens vice premiärminister Soraya Saenz de Santamaria enligt AFP. 

En möjlig förklaring till att talet fördröjdes en timme ska enligt AFP vara att den katalanska ledningen övervägde internationell medling. Men den spanska regeringen vill enligt AFP inte ha någon medling. Den franske presidenten Emmanuel Macron sa under tisdagskvällen att han inte heller vill se att EU medlar i konflikten. 

Olagligt enligt Madrid 

Puigdemont har under dagen hållit ett möte med sitt kabinett för att bestämma hur man skulle gå vidare efter den katalanska folkomröstningen som hölls den 1 oktober. 

Författningsdomstolen i Madrid hävdade att omröstningen är olaglig. Både den spanska regeringen och europeiska rådets ordförande Donald Tusk har tidigare vädjat till de katalanska ledarna att inte gå vidare med sin självständighetsförklaring. 

Tidigare under tisdagen sa Kataloniens talesperson i utrikesfrågor, Raul Romeva, att det katalanska regionparlamentet är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet tillsammans med den spanska regeringen i Madrid, rapporterar CNN

Enligt Romeva vill man förhandla fram en lösning gällande självständighet.

Läget inför Puigdemont's tal var spänt och säkerheten förhöjd i Barcelona. Den katalanska polisen slog en järnring kring det katalanska regionparlamentet och vaktar alla offentliga byggnader. 

Övervåld under folkomröstning

Polis med automatvapen spärrade även av en park i närheten av parlament, skriver Sky News. 

I samband med folkomröstningen den 1 oktober användes övervåld från den spanska polisen som försökte hindra katalaner från att rösta. Enligt Reuters syntes inga spanska poliser till i de centrala delarna av Barcelona under tisdagskvällen. 

En en katalansk självständighetsförklaring från Spanien skulle ytterligare fördjupa krisen i landet som är den värsta sedan kuppförsöket 1981.