Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen: "Vi tolererar inte utpressning"

Kataloniens president Carles Puigdemont säger till BBC att regionen kommer utropa självständighet inom några dagar. Foto: ALBERTO ESTEVEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under tisdagen demonstrerade tiotusentals personer i Katalonien mot polisvåldet. Foto: MARTA PEREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kataloniens ledare Carles Puigdemont vill utropa självständighet under de närmaste dagarna och parlamentet har börjat förbereda processen framåt. 

Men kung Felipe VI gått ut och sagt att folkomröstningen är olaglig – och på onsdagskvällen slår premiärminister Mariano Rajoy tillbaka mot Puigdemont i ett uttalande:

– Regeringen kommer inte förhandla om någonting olagligt och tolererar inte utpressning, är budskapet. 

På onsdagsmorgonen ska delar av det katalanska parlamentet träffas för att bestämma datum och tillvägagångssätt för utnämningen av Katalonien som en självständig stat, skriver spanska tidningen El País.  

I en intervju med BBC på måndagskvällen sa den katalanske ledaren Carles Puigdemont att regionen kommer deklarera självständighet "inom några dagar". 

Enligt Puigdemont kommer utnämningen att göras två dygn efter att röstresultatet är helt fastställt – något som beräknas ske i slutet på veckan eller i början av nästa.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy.Foto: JJ GUILLEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som Kataloniens regering förbereder sig för att utropa självständighet så arbetar den spanska regeringen, tillsammans med andra partier som stöder den spanska konstitutionen, på att hitta åtgärder som kan lösa den stora splittringen mellan Katalonien och Spanien, skriver El País. 

Kung Felipe VI: "Omröstningen olaglig" 

Det var i söndags som katalanerna gick till valurnorna för att rösta om regionens självständighet. Folkomröstningen, som har förklarats olaglig av den spanska regeringen, kantades av oroligheter och över 800 personer skadades i sammandrabbningar. 

Spanske kung Felipe VI. Foto: CASA DE S.M. EL REY / AP TT NYHETSBYRÅN

På måndagskvällen höll Spaniens kung Felipe VI ett tal till nationen – i vilket han tydligt tog ställning och slog fast att folkomröstningen i söndags är olaglig. 

– I dag vill jag skicka några meddelanden till alla katalaner och till alla spanjorer. Vi lever i en demokratisk stat, där alla har rätt att försvara sina idéer, men det måste ske inom lagens ramar, sa den spanske kungen. 

Carles Puigdemont kritiserade kungens uttalande – och menade att han "medvetet ignorerar flera miljoner katalaners vilja", skriver BBC.   

Regeringen: "Vi tolererar inte utpressning"

På onsdagskvällen lämnar den spanska regeringen ett kort uttalande – man vägrar kort och gott förhandla om Kataloniens självständighet och säger nej till medlingshjälp.  

– Regeringen kommer inte förhandla om någonting olagligt och tolererar inte utpressning, står det i ett uttalande från regeringen som nyhetsbyrån AFP återger. 

Enligt Carles Puigdemont behövdes just medling för att komma vidare genom det låsta läget. 

Några samtal kommer inte till stånd förrän Carles Puigdemont och övriga självständighetsförespråkare ändrar sig, står det vidare i regeringens uttalande.