Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kastellanoss inte psykiskt störd

Kristofers Kastellanos är inte allvarligt psykiskt störd, enligt Rättsmedicinalverket. Foto: Polisen
Polisen jagar dömde mördaren Kristofers Kastellanoss. Foto: JEPPE GUSTAFSSON / TT

Den förrymde mördaren Kristofers Kastellanoss är inte allvarligt psykiskt störd.

Det konstaterar Rättsmedicinalverket i ett färskt utlåtande till Svea hovrätt.

Kristofers Kastellanoss, 25, dömdes i april i Södertörns tingsrätt till 14 års fängelse för att ha knivmördat en man i Tullinge söder om Stockholm. Åtta av knivhuggen träffade offrets hals. Domen överklagades till Svea hovrätt.

För en vecka sedan blev Kastellanoss rikskänd när han rymde från en fångtransport vid en oplanerad kisspaus utanför Laxå i Närke. 

Vittnen såg senare en person som kan vara Kastellanoss springa ut från ett stall och hoppa in i en bil som lämnade platsen.

Han är nu internationellt efterlyst.

Misstänkte psykisk störning

Redan i maj gjordes en så kallad paragraf 7-undersökning, en mindre sinnesundersökning, av Kastellanoss – på hans egen begäran. Slutsatsen av undersökningen var att han kunde misstänkas ha varit allvarligt psykiskt störd vid mordet och vid undersökningstillfället, något som Aftonbladet först rapporterade om.

Läkaren ansåg därför att det fanns skäl för en rättspsykiatrisk undersökning av Kastellanos. 

Mellan den 29 maj och den 11 juni hölls förhandlingar i hovrätten. Rätten beslutade därefter att Kastellanos ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning. 

Förra veckan var den undersökningen klar. Det var när Kastellanoss transporterades från Rättsmedicinalverket i Göteborg till häktet i Sala som han rymde.

Inte psykiskt störd

Nu har utlåtandet från Rättsmedicinalverket kommit in till hovrätten. 

Slutsatsen: Kastellanoss var inte allvarligt psykiskt störd när han begick mordet, och han är det inte nu. Han kan därför inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Men utifrån bedömningen att Kastellanoss inte är allvarligt psykiskt störd kan man inte dra några slutsatser om hans farlighet. 

– Det är väldigt svårt att säga på individnivå att man skulle vara farligare eller mindre farlig för att man inte har en allvarlig psykisk störning, säger Johan Larsson, överläkare på Rättsmedicinalverket, som inte uttalar sig om det enskilda fallet.

Anhöriga är oroliga

Anhöriga till mannen som Kastellanoss mördade har berättat att de känner oro över att han nu är på fri fot. 

En kvinna som har ett barn ihop med offret är rädd att Kristofers Kastellanoss ska dyka upp hos dem.

– Självklart har jag tankar på att han ska söka upp oss, allting är möjligt, har kvinnan tidigare sagt.

GW: Tror inte han är farlig

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har tidigare sagt till TV4:s Nyhetsmorgon att man knappast behöver vara rädd för den förrymde brottslingen.

– Jag tror inte han är farlig, om man inte tränger honom. Han är ingen månskensmördare som dödar främmande människor, säger Leif GW i programmet.

Den 2 augusti är en sista förhandlingsplan planerad i hovrätten, då parterna ska gå igenom det rättspsykiatriska utlåtandet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!