Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kassem Hamadé prisas för reportage om barnen

Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé om de tusentals barn som finns kvar i Syrien.
Kassem Hamadé med Omran Daqneesh i Aleppo, våren 2008. Foto: Kassem Hamadé
Bilden av Omran, sittande i en ambulans under syriska regimens flyganfall mot Aleppo i augusti 2016, spreds över världen. Foto: AMC / POLARIS POLARIS IMAGES

Det handlar om Omran, pojken som fick en hel värld att gråta.

Om tolvårige cykelreparatören Youssuf.

Om de lemlästade flickorna i bårhuset i Afrin.

Nu prisas Expressens Kassem Hamadé för sin rapportering om barnen i krigets Syrien.

Vinnare av Röda korsets journalistpris 2019 är Sveriges Radios team Katja Magnusson, Håkan Engström och Daisy Mohr för P1-dokumentären Systrarna i garaget.

Expressens Kassem Hamadé får ett hedersomnämnande av juryn. Detta för en serie reportage om barnen i krigets Syrien, resultatet av två längre resor i Syrien under mars och april 2018.

Det handlar om Syriens förlorade generation, barnen som inte minns något annat än krig. 

– Barn brukar skrika högt när de är ledsna – men inte så högt att det når upp till makten, säger Kassem Hamadé.

Från Ghouta till Aleppo 

– Efter åtta år av blodigt krig blir risken stor att vi journalister drunknar i siffror om antalet döda och skadade. Därför är det viktigt att berätta om människorna i kriget, och det gäller särskilt barnen

Kassem Hamadé tar i de prisbelönta reportagen med läsaren till bårhuset i den belägrade kurdiska staden Afrin, till skolgården i östra Ghouta, till gränderna i Aleppo. Han möter Omran – pojken som blev en symbol för krigets vanvett – och tolvårige cykelreparatören Youssuf som arbetar tolv timmar om dagen för att försörja sin familj. Det är mörker och ljus, förtvivlan och hopp.

– Jag tillhör inte skaran ”prisjägarna”. Jag har heller inte den ambitionen. Däremot är jag stolt journalist som tillhör den stora majoriteten som jobbar i det tysta i yrket. De som lever efter mottot ”gör ditt jobb och gå vidare”, säger Expressens mångårige korrespondent i Mellanöstern.

”New York Times ringer”

Christofer Brask, Expressens politik- och samhällschef beskriver Kassem Hamadé som ”en klassisk krigskorrespondent, med skarp blick och leriga kängor”.

– Han tar sig fram där de flesta andra reportrar går bet. Det är ingen slump att New York Times ringer Kassem och ber om hjälp för att få fram de sista pusselbitarna till viktig story i Mellanöstern, eller att just Kassem haft en rad avslöjanden som gett eko i internationella medier.

Det är andra året i rad som Expressens journalistik belönas med ett hedersomnämnande i Röda korsets journalistpris. I fjol var det reportageserien ”Afghanerna” som uppmärksammades av juryn.

Bland de åtta finalisterna i årets tävling fanns ytterligare ett bidrag från Expressen, Magda Gads och Niclas Hammarströms reportageserie ”Under burkan”.

Juryn om Kassem Hamadés reportage

”Här får läsarna möta den 12-årige cykelreparatören, som varken lärt sig läsa eller skriva utan tvingas jobba för att försörja hela familjen, liksom 15-åringen som ville studera men tappat framtidsdrömmarna och säger att det är för sent. Reportaget ökar på ett okonstlat sätt förståelsen för de humanitära konsekvenserna av och komplexiteten i Syrienkriget. Webbformatet är också fint nyttjat genom att text och film skickligt kompletterar varandra.”