Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kassem Hamadé: Hamas missiler är en riktig mardröm för Netanyahu

BEIRUT. En av Hamas lokalfältledare i Gaza City tog mig strax efter kriget 2008 i en runda genom hemliga underjordiska tunnlar i en av stadens förorter.

- Här försökte våra bröder eliminera israeliska Merkava-stridsvagnar med rysktillverkade cornet-missiler. Men, det gick inte så bra.

Då hade Hamas, strax före kriget 2008, fått avancerade missiler men inte hunnit utbilda rätt folk för att hantera dem. De senaste två dagarna har Hamas överraskat med en ny krigsförmåga. Både Hamas och Jihad oskadliggjorde stridsvagnar, attackerade Tel Aviv och Jerusalem med iransktillverkade WS1-missiler som har en räckvidd på 75 kilometer, och sköt ner en drönare och ett F16-attackstridsplan. För Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är det en mardröm att Hamas både har avancerade missiler som försvårar striderna för armén men även utbildat rätt folk till ändamålet.

Israels underrättelsetjänst vet att utöver Iran och Sudan har en hel del vapen smugglats ut från Libyen efter Khadaffis kollaps via Egypten till Gaza. Varför Hamas vågar ta risken och bombar hjärtat av Israel när Hamasledaren, Ismail Haniya vet att Israel på några dagar kan ödelägga hela Gazaremsan om det önskar?

Svaret är "den arabiska våren".

 

Tunisien, Egypten, Libyen och snart Syrien och Jordanien styrs av muslimska brödraskapet. Hamas i grunden är en del av den globala islamistiska rörelsen. Tidigt har Hamas "välsignat" upproren i arabvärlden. Organisationen har till och med vågat lämna sina gamla "vapenbröder" i Damaskus och tagit avstånd från den syriska regimen. Hamas utnyttjar den nya politiska kartan och spelar både ett politiskt och militärt spel.

En viktig symbolisk handling kom tidigt från det nya Egypten och Tunisien. Den egyptiska premiärministern tog sina medarbetare och åkte över gränsen till Gaza där han träffade Imail Haniya. Samma sak kommer Tunisiens utrikesminister att göra i dag. De vill bägge visa, först och främst Israel att Hamas inte är längre ensamt. Det är en riktig mardröm för Benjamin Netanyahu som med stor sannolikhet kommer att skicka in marktrupper till Gazaremsan i ett försök att försvaga Hamas.

 

Fortsätter Tunisien och Egypten att agera aktivt till stöd för "bröderna" i Hamas kommer det att påverka regimernas existens i Jordanien och i Syrien negativt. Det stödet gynnar onekligen islamisternas frammarsch i dessa länder. De hävdar att palestiniernas sak är deras. Det kan påskynda regimens kollaps i Syrien men även upptrappning av protesterna mot regimen i Jordanien.

Det är inte frågan om vad Hamas vinner eller förlorar på kriget, snarare hur Benjamin Netanyahu ska klara sig i valet om kriget bli ett fiasko.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.