Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kasselstrand väljs om till SDU-ordförande

Gustav Kasselstrand, 27, väljs om som ordförande i Sverigedemokratisk ungdom. Foto: Emil Nordin

Gustav Kasselstrand, 27, har fått förnyat förtroende som ordförande för Sverigedemokratisk ungdom.

Under förbundets kongress i Uppland vann Kasselstrand mot utmanaren Henrik Vinge med knappa 31-25.

– Det har varit en väldigt pressad tid, säger en lättad Gustav Kasselstrand.

Gustav Kasselstrand behåller ordförandeskapet i Sverigedemokratisk ungdom. Efter att rösterna hade räknats på ungdomspartiets kongress stod det klart att Kasselstrand besegrat utmanaren Henrik Vinge, trots uppgifter om krafter inom partiet som ville se ett nytt ledarskap.

– Jag är lättad och det känns skönt att ha fått kongressens förtroende att leda förbundet i ytterligare ett år, säger Gustav Kasselstrand kort efter beskedet.

Kasselstrand vann med 31 röster mot Henrik Vinges 25.

I samband med att resultatet avkunnades drog den alternativa styrelsen som konkurrerat mot Kasselstrands falang tillbaka sina kandidater för de övriga posterna, berättar SDU:s vice förbundsordförande William Hahne som nu inte behöver genomgå omval.

"Vi var några som grät"

– Det är enorm glädje. Jag kan säga att vi var ett par som grät, det har varit en sådan extrem press på oss i ett halvårs tid kring det här, säger han.

Tidigare i november kunde Expressen berätta att ställföreträdande partiledaren Mattias Karlsson, med hjälp av ett antal personer han själv rekryterat, försökte ta makten över SDU.

Kasselstrands utmanare, Henrik Vinge, är pressekreterare åt Karlsson och Åkesson. En post han blev befordrad till strax efter valet.

Efter valet blev Gustav Kasselstrand erbjöd moderpartiet Gustav Kasselstrand en tjänst på riksdagskansliet som, om han tog den, skulle innebära att han inte kunde bli omvald som SDU-ordförande.

– Då valde jag SDU utan att tveka, säger han.

Känner du att partiledningen har försökt att få bort dig som ordförande för SDU?

– Jag vill inte kommentera det på annat sätt än att jag tar för givet att ett moderparti förstår att ett ungdomsparti ska få sköta sina egna angelägenheter, säger han.

Tidigare kuppförsök

Inför ordförandevalet 2012 talades det om att en kupp planerades mot Kasselstrand. Då genom att Paula Bieler ställde upp som motkandidat med uppbackning från flera SD-politiker. Det uppgavs handla om partitoppens oro inför ungdomsförbundet under Kasselstrands ledning.

Efteråt tillbakavisade Paula Bieler uppgifterna om att hennes kandidatur skulle vara en kupp. Valet slutade med att Kasselstrand valdes om med 39 röster mot 10.

Då menade Gustav Kasselstrand att relationen med partiledningen har förbättrats sedan 2012 - då man öppet hade gått emot partiet i flera frågor, bland annat i Palestinafrågan.

 

Hela Kasselstrands tal

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand har lagt upp hela sitt tal på Facebook. Så här skriver han:

 

 

”Mitt tal inför kongressen under dagens ordförandestrid:

 

Mina vänner,

Jag vill berätta för er om ett telefonsamtal jag fick för en månad sedan. Ett samtal som ställde mig inför ett vägskäl i mitt liv. Ett telefonsamtal som ställde mig inför en situation, där jag visste att det beslut jag skulle fatta skulle påverka inte bara min, utan hela ungdomsförbundets framtid.

Det var ett jobberbjudande.

De som ringde var Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Ett erbjudande att med omedelbar verkan börja arbeta inom finansutskottet som budgetchef i Sverigedemokraternas politiska sekreterargrupp.

Ett toppjobb.

Bra lön.

Arbetsuppgifter som jag trivs med, inom det jag är utbildad och som jag tidigare arbetade med.

Med några av mina närmaste vänner.

En trygg och säker framtid.

Allt jag kunde önska mig, verkligen.

Men det fanns ett förbehåll.

De ställde mig inför ett val. Jag skulle bara få jobbet, om jag valde att lämna mitt ordförandeskap i SDU inför den här kongressen. De två skulle inte gå att kombinera.

Jag fick välja mellan toppjobbet i riksdagen och ordförandeskapet i SDU.

Jag fick välja mellan å ena sidan en glamourös framtid i politikens finrum, en karriär som heltidsavlönad topptjänsteman – å andra sidan, att fortsätta som ordförande i ett ideellt arbetande förbund, där lönen uppgår till exakt 0 kronor i månaden, där man trots det ägnar dagar, nätter, helger, ja hela sin vakna tid åt förbundet, och där man ständigt är på resande fot över hela landet, ofta ensam, långt borta från fina korridorer, höga löner och bekväma kontorsstolar.

Men inför mitt beslut funderade jag inte ens en sekund. Och jag står här idag, så ni vet vilket besked jag gav.

Jag gjorde mitt val för att jag älskar det här förbundet. Jag älskar det här förbundet så mycket att ord inte räcker till. Förbundet är en del av mig och mitt liv. SDU finns med mig hela tiden, dag och natt, vaken som sovande. Jag har offrat mer än de flesta kan föreställa sig: karriär, relationer, vänner och fritid: allt för att göra mitt yttersta för förbundet.

Men jag ångrar ingenting. För det jag har offrat har jag fått tillbaka på andra sätt. Jag har utvecklats som människa, fått vänner för livet i den starkaste gemenskap man kan tänka sig, och jag har fått förtroendet att leda Sveriges bästa ungdomsförbund tillsammans med Sveriges bästa ungdomar.

Ni vet varför jag gör det här. Jag vet varför ni gör det här.

Vi gör det av kärlek till Sverige.

Därför hoppas jag att ni vill ge mig fortsatt förtroende som förbundsordförande för SDU.

Tack så mycket.”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!