Kasselstrand: Utsatt för hänsynslöst förtal

SDU:s ordöfrande talade på en distriktskonferens där han höll ett tal om den strid de har mot moderpartiet.
Foto: Erik Högström

SDU:s nya plan i bråket med Sverigedemokraterna är en kampanjfilm för upp till 100 000 kronor.

SD är kritiskt till ungdomsförbundets agerande.

– Självklart så måste vi stå upp för våra kamrater, säger SDU:s vice ordförande William Hahne.

Ett 20-tal Sverigedemokrater riskerar att uteslutas från partiet för att de anses vara ideologiskt avvikande.

Två av dem är SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och ungdomsförbundets vice ordförande Williams Hahne.

Sedan bråket eskalerade i och med alla uteslutningsärenden har SDU-ledningen inlett en medial motoffensiv.

Satsar på kampanjfilm

Nu ska de satsa ännu hårdare.

På ungdomsförbundets förbundsstyrelse i fredags beslutades om en budget på upp till 100 000 kronor för att öka trycket på Sverigedemoraterna.

– Jag skulle gärna sett att det fick mer pengar. Det här är bland de största slagen mot SDU i SDU:s historia. De håller på att försöka utesluta halva SDU:s förbundsledning. Det skadar förbundet något enormt, säger SDU:s vice ordförande William Hahne.

Motoffensiven innehåller en kampanjfilm och arbete i sociala medier för att motverka extremist-kritiken från moderpartiet.

– Det handlar inte om att gå ut i någon strid mot SD. Det handlar om att förklara för folk vad det är som försiggår, att den här typen av odemokratiska processer inte får förekomma i ett riksdagsvalt parti, säger Hahne.

"Ifrågasätter hans medlemskap"

Arbetsgruppen som ska arbeta med kampanjen är SDU:s verkställande utskott.

På SDU:s distriktskonferens fick ordföranden Kasselstrand kritik från två förtroendevalda för att de lägger pengar på att kritisera moderpartiet.

– Att vi skulle lägga 100 000 är inte hugget i sten utan vi undersöker möjligheterna att göra en film eller liknande som förklarar vad det är som har hänt, säger Kasselstrand.

SD:s presschef Henrik Vinge är kritisk till att SDU använder förbundets pengar till den typen kampanj.

– Om Gustav Kasselstrand tänker använda 100 000 kronor av ungdomsförbundets pengar för att kampanja mot Sverigedemokraterna måste han förstå varför det finns de som ifrågasätter hans medlemskap i just Sverigedemokraterna, säger han.

"Smutsig maktkamp"

I helgen samlas förtroendevalda SDU-medlemmar från hela landet för en distriktskonferens.

Ordföranden Gustav Kasselstrand inledde med att tala till medlemmarna och kom med stark kritik mot moderpartiet.

– Det handlar om en smutsig maktkamp, säger Kasselstrand. Jag har under den här tiden blivit utsatt för ett hänsynslöst förtal. Jag har blivit kallad för halvfascist, extremist och ideologiskt avvikande i syfte att karaktärsmörda mig inför det svenska folket. Det här har nått en sån sanslöst låg nivå att det inte går att bemöta detta, sa han i anförandet.

Kasselstrand menar att moderpartiet är odemokratiskt som har sagt att han kommer att uteslutas utan att han fått svara på anklagelserna.

– Man kan fråga sig om det är värdigt ett parti som Sverigedemokraterna, säger han och signalerar med händerna att han tycker att ordet "demokraterna" i partinamnet ska placeras inom citationstecken.

"Fullkomligt otänkbart"

Samtidigt kommer Kasselstrand med ett hot mot moderpartiet ifall de skulle besluta sig för att helt klippa banden med SDU.

– Det ser jag som fullkomligt otänkbart. Man kan inte klippa av ett parti med 5 000 medlemmar. Vi äger rätten till namnet Sverigedemokratisk ungdom, vi är Sverigedemokraternas ungdomsförbund, säger han.

SDU-konferensen har varit planerad sedan tidigare men den djupa sprickan mellan ungdomsförbundet och moderpartiet fick ordföranden att hålla ett kritiskt inledningstal.

Konflikten mellan SD och SDU har pågått länge. Redan 2013förlorade SDU sin rösträtt i partistyrelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.