Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kasselstrand sparkas från riksdagskansliet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Kasselstrand.
Foto: Lars Pehrson / Svd / Scanpix

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand, som försvarat Erik Almqvist i en debattartikel i Dagens Nyheter, sparkas från riksdagskansliet.

Nyheten avslöjades av Svenska Dagbladet och bekräftas av Kasselstrand själv.

– Det känns givetvis tråkigt. Jag är besviken, säger han till Expressen.se.

Efter att ha skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter som kritiserade Sverigedemokraterna och gav stöd åt den petade ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist sparkades Gustav Kasselstrand från sitt jobb på SD:s partikansli. 

Han fick beskedet på onsdagen. 

– Det har att göra med debattartikeln, förklarar han. 

"Inte tycks vara moget"

Kasselstrand, som även är ordförande för ungdomsförbundet SDU, är besviken på sitt moderparti. 

– Jag vill betona att vårt ungdomsförbund agerar på samma sätt som alla andra ungdomsförbund. Det är tråkigt att man inte tycks vara moget att ha ett självständigt ungdomsförbund som alla andra partier, säger han. 

– Jag skrev debattartikeln i egenskap av ordförande i SDU och ingenting annat. 

 Hur påverkar det här beskedet ditt arbete som SDU-ordförande? 

– Det var den enda inkomst jag hade, men det löser sig på något sätt. Jag ska fortsätta att bygga SDU ännu starkare. Det här kommer leda till att vi får ett ännu mer självständigt ungdomsförbund. 

Kasselstrand fick sparken från sitt arbete som politisk sekreterare åt riksdagsmännen David Lång i Socialförsäkringsutskottet och Sven-Olof Sällström i arbetsmarknadsutskottet.

Hade ett avtal

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen förklarar uppsägningen med att Kasselstrand har brutit mot ett skriftligt avtal som han ingick med partiet för ett år sedan. 

– Han fick en varning då efter en uppmärksammad debattartikel där han gick emot partiets linje. Avtalet sa att om han riskerar att hamna i en intressekonflikt med arbetsgivaren på grund av sitt fritidsengagemang så ska han ta en diskussion med arbetsgivaren först. Det gjorde inte han, säger Kinnunen.

 Kasselstrand kritiserar SD för att inte vara moget att ha ett självständigt ungdomsförbund, är det så? 

– Ungdomsförbundet får tycka precis vad de vill. Vi kan säga så här - inget annat parti i Sverige har sin ungdomsförbundsordförande anställd på sitt riksdagskansli. Det finns en anledning till det - och det är just den här intressekonflikten som kan uppstå. Vill Kasselstrand ha ett ungdomsförbund som beter sig på samma sätt som de andra får han ta konsekvenserna av det. 

Svenska Dagbladet rapporterade först om nyheten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.