Kasselstrand klarade kuppen - omvald i SDU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Kasselstrand omvaldes som ordförande i SDU.
Foto: Sven Lindwall

Gustav Kasselstrand omvaldes i dag som förbundsordförande för Sverigedemokratisk ungdom.

Han vann ordförandestriden mot Paula Bieler med röstningssiffrorna 39 mot 10.

– Politiskt sett kommer vi att fortsätta på samma bana. Vi kommer att betona nationalismen och, om det behövs, gå emot moderpartiet, säger Gustav Kasselstrand.

Strax efter klockan 12 avgjordes den viktigaste frågan under den pågående SDU-kongressen i Dalsland.

De knappt 100 ombuden avgjorde då om ordförande Gustav Kasselstrand skulle sitta kvar eller ersättas av utmanaren Paula Bieler.

Efter att röstningen avslutats stod det klart att kongressen gick på valberedningens förslag – Gustav Kasselstrand blev omvald med siffrorna 39 mot 10.

– Det känns fantastiskt. Jag är glad att så många valde att rösta på mig, nu har vi fått svart på vitt vilken väg förbundet ska gå, säger han till Expressen.se.

I och med vinsten klarade Kasselstrand därmed den kupp från partitoppen som det talats om på nätet. Enligt Expressens källor är det partitoppen som räds ungdomsförbundet under Kasselstrands ledning.

Växt kraftigt

SDU har med Kasselstrand fått en tydlig nationalistisk röst, och i flera frågor - bland annat Palestinafrågan - gått emot moderpartiet. Förbundet har också växt kraftigt och passerade nyligen 2 500 medlemmar, nytt rekord.

Paula Bieler tillbakavisar i dagens Expressen att hennes kandidatur var en kupp från partitoppen. Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger i samma artikel att ledande SD-företrädare hållit sig passiva i SDU:s ordförandestrid.

Gustav Kasselstrand själv säger så här efter omröstningen i dag:

– Det har jag ingen uppfattning om.

Vill bli största parti i skolvalet

Han säger också att han inte har några ambitioner att bli partiledare för Sverigedemokraterna.

– Att vara SDU-ordförande är för mig det finaste uppdraget man kan ha. Min ambition är att fortsätta med det, jag trivs enormt bra som ordförande för Sveriges enda nationalistiska ungdomsförbund, säger Gustav Kasselstrand.

Han berättar att SDU nu kommer att satsa på fler distrikt och fler lokalavdelningar.

– Vi vill verkligen få ut SDU-aktivister på skolorna så att vi kan värva unga svenskar in i vår rörelse och se till att SD blir största parti i skolvalvet 2014, det är vårt övergripande mål, säger Gustav Kasselstrand.

Angående förbundets politik säger han:

– Politiskt sett kommer vi fortsätta på precis samma bana. Vi kommer att betona nationalismen och, om det behövs, gå emot moderpartiet. Men det finns inget självändamål i det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.