Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kartorna visar Ukrainas nya framgångar i kriget

Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med ledarna för de fyra annekterade regionerna i Ukraina.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA

Ryssland har inte full kontroll över någon av de fyra regionerna i Ukraina som annekterades förra veckan.

Ukrainska trupper rapporteras ha avancerat i Cherson i södra Ukraina – samtidigt som man gjort ytterligare framsteg i öster, skriver The Guardian.

Kartor från tankesmedjan ISW visar Ukrainas framgångar. 

Efter de kritiserade så kallade ”folkomröstningarna” förklarade Rysslands president Vladimir Putin i fredags de delvis ockuperade regionerna Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja i Ukraina som en del av Ryssland.

Men de senaste dygnen har Ukraina gjort flera framryckningar – och nu har Ryssland inte längre full kontroll över någon av de fyra annekterade provinserna, enligt The Guardian.

Kartor från den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) visar hur de ukrainska trupperna tagit tillbaka allt större delar av de ockuperade områdena sedan den stora motoffensiven inleddes för två månader sedan.

Amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of Wars (ISW) karta över Ukraina 1 augusti.
Foto: Institute for the Study of War (ISW)
Amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of Wars (ISW) karta över Ukraina 1 september.
Foto: Institute for the Study of War (ISW)
Amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of Wars (ISW) karta över Ukraina 3 oktober.
Foto: Institute for the Study of War (ISW)


Stort genombrott i Cherson

Ukrainska styrkor har gjort betydande framsteg i den norra delen av regionen Cherson såväl som runt staden Lyman i Luhansk det senaste dygnet, skriver ISW. 

I Cherson har man brutit igenom ryska försvarslinjer med flera kilometer, rapporterar The Guardian. Det kan, enligt tidningen, vara det största genombrottet i området sedan kriget startade.

De ukrainska styrkorna har återtagit flera tidigare ockuperade byar längs floden Dnepr. Samtidigt rapporteras nu de ryska försörjningsleden i området vara hotade.

Rysslands försvarsdepartement medger att man lidit nederlag i området. 

– Med ett numerärt överlägset antal stridsvagnar som rörde sig i riktning mot Zolota Balka och Oleksandrivka lyckades fienden tränga djupt in bakom våra försvarslinjer, sa talesperson Igor Konasjenkov på måndagen enligt AP.

Lyman viktig seger

Återtagandet av staden Lyman i regionen Luhansk i östra Ukraina har beskrivits som en mycket viktig seger för Kiev, både taktiskt och symboliskt. Orsaken: Lyman har använts som knutpunkt av ryska styrkor. 

Nu väntas de ukrainska trupperna ta avstamp i staden för en vidare offensiv i Luhansk, rapporterar SVT. Enligt ISW har de redan fortsatt österut – alltså förbi Lyman. 

– Sen fortsätter man i Luhansk för att skära av nästa ryska logistikväg. Men det viktiga för ukrainarna är att inte blanda in sig i stora strider i inre bebyggelser, utan gå runt, vara smarta, skära av logistik, inringa och slå ryssarna på det viset, säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, till SVT.  

Kontrollerar tredjedel av Zaporizjzja

Ryssland ockuperar knappt en tredjedel av regionen Zaporizjzja. De har kontroll över området där det stora kärnkraftverket ligger – men inte över själva staden med samma namn, enligt The Guardian. 

I de nordöstra delarna av landet har Ukraina nästintill befriat hela regionen Charkiv efter den motoffensiv som inleddes i september, skriver The Guardian. De ryska frontlinjerna har pressats tillbaka till den östra delen av regionen.

Rysk statsmedia kritiserar krigslyckan: ”Kommer inte vara lätt”

Trots mobiliseringen: ”Vi ska inte förvänta oss goda nyheter”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.