Paolo Macchiarini sparkas från Karolinska institutet. Foto: New Press Photo / Splash NewsPaolo Macchiarini sparkas från Karolinska institutet. Foto: New Press Photo / Splash News
Paolo Macchiarini sparkas från Karolinska institutet. Foto: New Press Photo / Splash News
Karolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson ExpKarolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson Exp
Karolinska institutet. Foto: Lisa Mattisson Exp

Karolinska tillsätter extern utredning

Publicerad

Efter turerna med den omtalade kirurgen Paolo Macchiarini vill nu Karolinska universitetssjukhuset gå till botten med vad som har hänt.

Under ett halvårs tid kommer en extern utredning att gå igenom vad som har hänt.

– Vi ska se om det finns några rutiner som kan förbättras och rekommendera eventuella åtgärder, säger Kjell Asplund som ansvarar för utredningen.

För en dryg vecka sedan kom beskedet att Paolo Macchiarini inte får vara kvar på Karolinska institutet efter att hans anställning har gått ut.

Karolinskas förtroende för kirurgen, som har omgivits av skandaler under den senaste tiden, var helt förbrukat.

Nu tar Karolinska själva krafttag för att återupprätta det egna förtroendet efter de omtalade skandalerna.

Under det närmaste halvåret kommer därför en extern utredning att genomföras för att se över verksamheten.

"För tidigt att prata om eventuella fel"

Ansvarig för utredningen är Kjell Asplund, professor emeritus i medicin samt ordförande för statens medicinsk etiska råd.

– Mitt uppdrag är helt och hållet externt. Jag har haft fria händer att rekrytera de medarbetare som kommer att hjälpa mig med detta, och ingen av dessa har någon koppling till Karolinska universitetssjukhuset, säger han.

Hur viktigt är det att inte vara färgad av den här medialt omtalade historien?

– Oerhört viktigt. Man måste gå in i detta utan förutfattade meningar för att ta reda på vad som har hänt och vad man kan lära av det.

Hur kommer utredningen att gå till?

– Vi kommer att gå igenom allt skriftligt material som finns, däribland patientjournaler. Sedan kommer vi även att göra intervjuer med människor som har anknytning till vården av de tre patienter som utredningen i grunden handlar om.

Har ni redan nu någon tes kring vad som har gått fel?

– Det är alldeles för tidigt att prata om det. Vi ska vara klara med utredningen senast den 31 augusti, den överlämnas sedan till Karolinska och landstinget med eventuella rekommendationer om åtgärder.

"Inte bra för trovärdigheten"

Nina Nelson är chefläkare på KI och den som har tillsatt Kjell Asplund som extern utredare. Tanken var från början att utredningen både skulle ske internt och externt.

– Vi skulle ha en blandad utredning men jag insåg ganska snabbt att det inte var bra för trovärdigheten. Det hade säkert gått att göra en ambitiös utredning även internt, men det skulle då finnas ett jävsproblem, säger hon.

Tillsammans med sjukhusledningen hoppas hon Nina Nelson att Karolinska ska kunna gå till botten med var som har hänt för att på så sätt kunna återfå sitt förtroende.

Något hon anser är livsviktigt för svensk sjukvård.

– Karolinska har tidigare haft ett välgrundat förtroende. Vi måste nu säkerställa förtroendet för vår sjukvård och jag är övertygad om att utredningen är en viktig del i den processen, säger Nina Nelson.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag