Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN
 Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Karolinska sjukhuset försattes i stabsläge

Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge hade för många patienter – och var i stabsläge fram till eftermiddagen.

Sedan kunde man öppna fler vårdplatser.

– Det beror mycket på influensa och influensarelaterade sjukdomar, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge befann sig i stabsläge från klockan 08.30 på torsdagsmorgonen.

Orsaken var för många patienter på sjukhuset, som Aftonbladet var först med att rapportera om.

"Under de senaste dagarna har det varit mycket högt söktryck, framför allt i Huddinge. Trots redan vidtagna åtgärder i form av extra överbeläggningar och i viss mån extrainkallad personal så har många patienter inte kunnat få vårdplats inom ett dygn", skrev sjukhuset i ett meddelande.

Det innebar att patienter riskerade att bli kvar på akuten i upp till ett dygn.

– Det beror väldigt mycket på influensa och influensarelaterade sjukdomar. Vi har även personal med influensa och det sammanfaller med julledigheten, säger chefläkare Elda Sparrelid.

Var i stabsläge fram till eftermiddagen

För att kunna vidta ytterligare åtgärder gick universitetssjukhuset in i stabsläge. I praktiken innebar det att man var redo att ställa om ifall till exempel en stor olycka skulle inträffa.

– Framför allt handlar det om att samla ledningen för att kunna ta snabba beslut, säger Sparrelid.

På hemsidan uppmanade man folk att i första hand vända sig till sina vårdcentraler eller vårdupplysningen på 1177. Men akut vård och den vård Karolinska är ensamma om utförs alltid.

– De sjukaste är alltid prioriterade, som vanligt, säger Elda Sparrelid.

Sjukhuset fick under dagen hjälp att ta in mer personal och kunde öppna fler vårdplatser. Sedan klockan 16.30 återgick sjukhuset därför till normalläge, enligt ett pressmeddelande.

Finns tre olika beredskapslägen

Inom hälso- och sjukvården finns tre så kallade beredskapslägen, eller krisnivåer, som man går in i vid allvarliga händelser. Efter stabsläge kommer förstärkningsläge och katastrofläge. Stabsläge innebär att "en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen".

Enligt Elda Sparrelid har Karolinska inte gått in i stabsläge på grund av platsbrist på sex-sju år. Däremot har det skett några gånger på grund av IT-relaterade problem.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag