Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karolinska delar känslig data utan godkännande

Senaste nytt i Expressen TV.
Karolinska universitetssjukhuset lämnar ut patientdata till företaget Philips.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Projektet ska hjälpa människor som drabbats av prostatacancer.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Ett nytt projekt på Karolinska universitetssjukhuset ska hjälpa människor som drabbats av prostatacancer.

Som ett led i projektet lämnas känslig patientdata om erektionssvårigheter och inkontinens över till företaget Philips – utan att patienterna tillfrågas först. 

– Det är svårt för patienter att överblicka hur uppgifter om dem själva hanteras om de lämnas vidare utan att de ens blir informerade, säger informationssäkerhetsexpert Fia Ewald i tidningen Fokus stora reportage

Projektet, som fått namnet ”MiProstate”, ska åstadkomma ett visualiseringsverktyg som kommer att ingå i patientjournalerna för personer med prostatacancer. Bilderna ska hjälpa kirurger att med större precision hitta tumörer i prostatan. På så sätt ska man undvika att operera på fel sida, ett misstag som kan leda till men för patienten. 

Projektet har kartlagts i ett reportage av Fokus-journalisten Ebba Blume. 

Karolinska lämnar ut information

Planerna är EU-finansierade och leds av Karolinska universitetssjukhuset (KU). De tar i sin tur hjälp av elektronikjätten Philips, som skapat en mjukvara för att samla in patientdata. 

– Har patienten talat om att han saknar förmågan att få erektion även före operation är den informationen otroligt viktig. Då kan man operera med större marginal, och vara säkrare på att få bort hela cancern, säger Per Henrik Vincent, civilingenjör och forskningskoordinator vid Karolinska universitetssjukhuset, till Fokus. 

I processen kommer alltså Philips att ta del av känslig patientinformation. Berättelser om erektionssvårigheter och inkontinens, exempelvis. Och patienterna kommer inte att tillfrågas på förhand innan deras data sorteras in i projektet. 

Får kritik från expert

Fia Ewald, informationssäkerhetsexpert, är skeptisk till hur patienternas integritetsbehov behandlas av KU och Philips. 

– Det är svårt för patienter att överblicka hur uppgifter om dem själva hanteras om de lämnas vidare utan att de ens blir informerade, säger hon.

Philips hävdar att informationen aldrig kommer att lämna sjukhuset under arbetet.  Per Henrik Vincent fyller i: 

– Fråga om samtycke i stil med det som Google och Facebook har, där bolagen efter ett ja-klick kan använda uppgifterna lite hur de vill, är sällan meningsfullt. Det är svårt för patienter att sätta sig in i vad det innebär, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.