Projektet, som fått namnet ”MiProstate”, ska åstadkomma ett visualiseringsverktyg som kommer att ingå i patientjournalerna för personer med prostatacancer. Bilderna ska hjälpa kirurger att med större precision hitta tumörer i prostatan. På så sätt ska man undvika att operera på fel sida, ett misstag som kan leda till men för patienten.
Projektet har kartlagts i ett reportage av Fokus-journalisten Ebba Blume.
Karolinska lämnar ut information
Planerna är EU-finansierade och leds av Karolinska universitetssjukhuset (KU). De tar i sin tur hjälp av elektronikjätten Philips, som skapat en mjukvara för att samla in patientdata.
– Har patienten talat om att han saknar förmågan att få erektion även före operation är den informationen otroligt viktig. Då kan man operera med större marginal, och vara säkrare på att få bort hela cancern, säger Per Henrik Vincent, civilingenjör och forskningskoordinator vid Karolinska universitetssjukhuset, till Fokus.
I processen kommer alltså Philips att ta del av känslig patientinformation. Berättelser om erektionssvårigheter och inkontinens, exempelvis. Och patienterna kommer inte att tillfrågas på förhand innan deras data sorteras in i projektet.
Får kritik från expert
Fia Ewald, informationssäkerhetsexpert, är skeptisk till hur patienternas integritetsbehov behandlas av KU och Philips.
– Det är svårt för patienter att överblicka hur uppgifter om dem själva hanteras om de lämnas vidare utan att de ens blir informerade, säger hon.
Philips hävdar att informationen aldrig kommer att lämna sjukhuset under arbetet. Per Henrik Vincent fyller i:
– Fråga om samtycke i stil med det som Google och Facebook har, där bolagen efter ett ja-klick kan använda uppgifterna lite hur de vill, är sällan meningsfullt. Det är svårt för patienter att sätta sig in i vad det innebär, säger han.