Vändningen: Personal på Karolinska ska inte varslas

Sjukhusdirektör Björn Zoëga om ändringen.
Nya Karolinska.
Foto: ADAM WRAFTER / BILDBYRÅN
Sjukhusdirektören Björn Zoëga på Karolinska säger att man nu lyckats ”nå målet att få ner antalet anställda med naturlig avgång.”
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Karolinska universitetssjukhuset har tidigare varslat 109 läkare och 157 undersköterskor i Solna och Huddinge.

Nu dras varslet tillbaka, skriver SvD.

Sjukhusdirektören Björn Zoëga på Karolinska säger att man nu lyckats ”nå målet att få ner antalet anställda med naturlig avgång.” 

Han säger att varslen ”haft avsedd effekt”.

– När man har ett varsel liggande kan man inte anställa ny personal och målet har ju varit att få färre tjänster, inte som tidigare att de blir fler trots att verksamheter tas bort, säger Björn Zoëga till SvD och fortsätter:

– Det är inget som man gör med flit för att skrämma upp medarbetarna, men vi såg ingen annan väg, tidigare fanns det ingen disciplin att dra ner på personalen, i stället ökade den. Det är tråkigt att behöva göra så här, men det har gett resultat. Man har slutat anställa till den vanliga verksamheten och antalet tjänster har minskat.

Först gällde varslet 350 undersköterskor och 250 läkare, men i februari sänktes det till 266 tjänster.

I maj 2019 varslades 550 ur den administrativa personalen. 30 personer ur den administrativa personalen kommer däremot att få sluta under september, skriver SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.