kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: SVTkirurgen Paolo Macchiarini. Foto: SVT
kirurgen Paolo Macchiarini. Foto: SVT
Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Marcus Ericsson / BildbyrånKarolinska universitetssjukhuset. Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån
Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån

Karolinska backar nu om granskning av

Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset backar om granskningen av den kritiserade KI-kirurgens operationer.

– Det klokaste för att göra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning, säger chefläkare Nina Nelson Follin till SVT Nyheter.

Utredningen av kirurgen Paolo Macchiarinis kritiserade operationer på Karolinska universitetssjukhuset (KS) skulle ledas av sjukhusets egen chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter skulle externa experter ingå i utredningen.

Men reaktionerna mot att KS skulle utreda sig själva blev kraftfulla.

– Det är bara snuskigt, det liknar ju ingenting, sade Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i en forskningsetikkommitté, tidigare under dagen till TT.

"Ingen tar ansvar"

– Det är självklart att hela händelsen ska utredas i alla delar, men tragedin har redan skett och ingen i ledande ställning tar något ansvar Alltihop är så horribelt. Det är som att de är tillbaka i etiken från 40-talets tyska koncentrationsläger. Man vill bara gråta.

Johan Thyberg, professor emeritus i cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet, var inte heller särskilt imponerad.

– På sedvanligt svenskt sätt tillsätter man nu en utredning som tar ett halvår eller ett år och jag är rädd för att den inte kommer att utmynna i någonting alls, sade han.

Men nu backar alltså Karolinska universitetssjukhuset från beslutet att själva leda granskningen.

– Vi har hela tiden varit måna om att ha ett väsentligt externt inslag i den utredningen. Men vi har också tänkt vidare och även tagit del av de kritiska synpunkter som framkommit, säger Nina Nelson Follin till SVT Nyheter.

Vi har kommit fram till att det klokaste för att göra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning.

Inte tillräckligt insatt

Utredningens syfte är att "klarlägga omständigheterna" då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade. Två av patienterna dog och den tredje vårdas numera i USA i väntan på att få en transplanterad luftstrupe.

TT: Det saknades etiskt tillstånd för dessa experimentella operationer, ändå utfördes de. Hur ser du på det?

– Jag är inte tillräckligt insatt för att avgöra det just nu. Det är just sådana frågor som utredningen ska titta på, säger utredaren Nina Nelson Follin.

TT: Hur säkert är det att låta sig opereras på Karolinska universitetssjukhuset?

– Det finns så många duktiga medarbetare. Jag skulle inte dra mig för det.

TT: Hur mår den patient som överlevde?

– Det vet jag faktiskt inte.


TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag