Karlssons "Texasgubbe" hamnar i KU

Publicerad
Uppdaterad
En anmälan mot före detta statsrådet Jan O Karlssons uttalande i våras om USA:s president George W Bush har nu hamnat hos riksdagens konstitutionsutskott (KU). Expressen berättade den 22 maj att Karlsson hade kallat president Bush för ''den där jävla Texasgubben'' och uttalandet spreds därefter vidare i medierna. Statsminister Göran Persson beklagade saken för den amerikanska administrationen och tillade att uttalandet på inget sätt hade någon politisk innebörd. En privatperson ifrågasatte dock om inte förre biståndsministerns uttalande var kränkande för den amerikanska staten och anmälde Karlsson till åklagare. Åklagarmyndigheten överlämnade anmälan till justitiekanslern (JK) som konstaterar att statsråd inte står under JK:s tillsyn utan direkt under riksdagen. JK har därför i sin tur överlämnat anmälan till KU. - Anmälan kommer att tas upp som en skrivelse på ett utskottssammanträde inom den närmaste tiden. Det är vanligt att KU får brev från allmänheten som gäller riksdagens ledamöter, säger byråassistent Kerstin Karlsson till TT. Granskning av enskilda riksdagsledamöters förehavanden kan bara ske genom anmälningar från andra riksdagsledamöter. - Det är en öppen fråga hur utskottet kommer att hantera den här skrivelsen, säger KU:s kanslichef Bertil Wennberg till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag