Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karlsson ska anmäla ministern – för förtal

Bert Karlsson säger att han ska stämma Mehmet Kaplan för förtal.
Foto: Sven Lindwall
Här ser man Mehmet Kaplan på middag tillsammans med företrädare för fascistiska Grå Vargarna.
Mehmet Kaplan.
Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN

Tidigare i dag publicerades bilder på en middag med bostadsminister Mehmet Kaplan där även företrädare för fascistiska Grå Vargarna deltog.

I samband med det sa Kaplans pressekreterare till Expressen:
– Du kan ju säkert hitta kungen på samma bild som en knäppskalle, för att han varit på en representativ middag. Han har säkert käkat middag med Bert Karlsson.

Nu berättar Bert Karlsson att han tänker anmäla bostadsministern för förtal, medan Kaplan erkänner:
– Det är väldigt illa valda ord att jämföra Bert Karlsson med andra personer. Det får inte förekomma.

Det var på torsdagen som Expressen skrev om bostadsminister Mehmet Kaplans middag i juli 2015. Där deltog bland andra företrädare för den fascistiska gruppen Grå Vargarna och den före detta vice ordföranden för Turkiska Riksförbundet, Barbaros Leylani.

Leylani tvingades nyligen avgå efter att han kallat armenier för hundar och ropat "blodet ska flyta" under ett tal på Sergels torg.
I ett försök att få en kommentar av bostadsminister Mehmet Kaplan – om middagen – ville han först inte svara. I stället sa hans pressekreterare Hakim Belarbi, som satt bredvid Mehmet Kaplan på ett tåg, så här:

– Det finns massor av tillställningar, du kan ju säkert hitta kungen på samma bild som en knäppskalle för att han varit på en representativ middag. Han har säkert käkat middag med Bert Karlsson och sen när Bert Karlsson säger rasistiska uttalanden så ringer du ju inte kungen och frågar vad han tycker om det.

"Ska kontakta min advokat"

När Bert Karlsson läste citaten blev han bestört. Nu berättar han att han tänker anmäla bostadsministern för förtal:
– Det är inte klokt, jag ska kontakta min advokat och se vad vi ska göra åt det. De ska fan få betala tillbaka för det, säger Bert Karlsson.
– Det här säger mer om Miljöpartiet än vad det säger om mig, fortsätter en upprörd Bert Karlsson.

Ber om ursäkt å hela partiets vägnar

Miljöpartiets presschef Adam Berguven bad under torsdagen om ursäkt å partiets vägnar för de uttalanden som rör Bert Karlsson när Expressen sökte Mehmet Kaplan för en kommentar i går.
– Hakim har bett om ursäkt för sitt uttalande om Bert Karlsson på sin Twitter och det tycker jag är viktigt att han har gjort. När jag pratar med Bert Karlsson tidigare i dag så framförde jag också från partiets sida att det är beklagligt att vi har gjort en jämförelse som innehöll hans namn, säger Adam Bergsveen, Miljöpartiets presschef.
Till Aftonbladet säger Kaplan att han borde ha kollat upp vilka som deltog på middagen.

– Man ska naturligtvis se till att tillställningen man är på är ok. Jag blev inbjuden och trodde att det var som vilken annan tillställning som helst, i efterhand får jag reda på att två av de här personerna hyser åsikter som jag inte står för och som jag tar kraftfullt avstånd ifrån.
Om Bert Karlsson-uttalandena säger han:

– Det är väldigt illa valda ord att jämföra Bert Karlsson med andra personer. Det får inte förekomma.

Vidare säger Kaplan till tidningen att han inte känner till Leylani och Sentürk – trots att båda sagt sig att de känner honom.

Många kritiserar Kaplan

Mehmet Kaplans pressekreterare Hakim Belarbi har också bett om ursäkt för sitt uttalande och skrev på tordagsmorgonen på Twitter:
"Inte min avsikt att jämföra bert och vargarna. bara frustrerad över att Kaplan förväntas ta ansvar för andra som befinner sig i samma rum."
"Ber åter om ursäkt för mina kommentarer i Expressen. Inte ok jämförelse någonstans. Jag välkomnar att media granskar. Viktigt för demokratin".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.