"Det är skrämmande att vi har fått en kultur i Sverige som gör att myndighetspersoner känner att de kan agera på det viset", säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: Mikael Sjöberg"Det är skrämmande att vi har fått en kultur i Sverige som gör att myndighetspersoner känner att de kan agera på det viset", säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: Mikael Sjöberg

"Det är skrämmande att vi har fått en kultur i Sverige som gör att myndighetspersoner känner att de kan agera på det viset", säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

 Foto: Mikael Sjöberg
Rikspolischefen Dan Eliasson kritiseras av Mattias Karlsson (SD). Foto: Sven LindwallRikspolischefen Dan Eliasson kritiseras av Mattias Karlsson (SD). Foto: Sven Lindwall
Rikspolischefen Dan Eliasson kritiseras av Mattias Karlsson (SD). Foto: Sven Lindwall

Karlsson (SD) vill att Dan Eliasson sparkas

Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, vill att regeringen sparkar rikspolischefen Dan Eliasson och tillsätter se en oberoende granskningskommission.

– Rikspolischefen saknar fullständigt trovärdighet, säger han.

Dan Eliasson vill inte kommentera SD:s krav.

– Det är fritt att ha synpunkter, säger han.

Uppgifterna om att polisen kan ha dolt uppgifter för att undvika att spela Sverigedemokraterna i händerna har gjort partiets ledande företrädare ursinniga.

– Det är skrämmande att vi har fått en kultur i Sverige som gör att myndighetspersoner känner att de kan agera på det viset, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson.

Kritiserar Eliassons gamla tweet

Han kritiserar samtidigt det faktum att den nuvarande rikspolischefen Dan Eliasson för två år sedan twittrade så här om SD-ledaren:

"Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!"

– Därför saknar rikspolischefen fullständigt trovärdighet i det här avseendet, säger Mattias Karlsson, apropå Dan Eliassons löfte om att saken ska utredas av polisens internutredare.

– Jag vill se en oberoende granskningskommission som tittar på hur många fall det kan handla om. Det finns skäl att misstänka att detta är ett ganska utbrett fenomen.

SD vill att andra myndigheter granskas

Sverigedemokraterna vill också att andra myndigheter granskas ur samma perspektiv.

Men är det inte rimligt att också poliser har egna politiska åsikter?

– Jo, men man kan inte agera politisk agitator i det offentliga, och det får aldrig färga myndighetsutövningen. I Dan Eliassons fall har vi sett båda sakerna.

– Det är ett allvarligt problem att man inte kan tala öppet, sant och rakt. Det får negativa konsekvenser för människor i samhället. Om man inte erkänner att problem finns kan man inte ta tag i dem, avslutar Mattias Karlsson.

"Fritt att ha synpunkter"

När Expressen möter Dan Eliasson vill han inte besvara Mattias Karlssons och Sverigedemokraternas krav att han ska sparkas.

– Det är fritt att ha synpunkter och han får ha de synpunkter han önskar.

Han säger att du saknar trovärdighet.

– Jag kommenterar inte hans uttalanden.

Varför inte?

– Min uppdragsgivare är regeringen.

Inrikesminister Anders Ygeman menar att kravet inte var oväntat, men att det inte är aktuellt.

– Det tyckte väl Sverigedemokraterna även innan det här så det är inte speciellt förvånande, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag