Karlsson och Syrén bakom ”Årets socialreportage”

Expressens reportrar Johanna Karlsson och Michael Syrén.
Foto: Christofer Brask
Två av reportagen i den prisbelönta serien handlar om de så kallade Järnvägshusen i Åmål,.
Foto: HENRIK JANSSON

Åmål, Bengtsfors, Hagfors, Avesta.

Expressens Johanna Karlsson och Michael Syrén berättar om ett Sverige i förändring – långt från storstäderna.

Nu har de belönats med ett prestigefyllt pris för sin journalistik om ”slummen mitt i Sverige”.

På söndagen tog Expressens Johanna Karlsson och Michael Syrén emot Wendelapriset för årets bästa socialreportage vid en ceremoni i Södertälje. De delar priset med DN-journalisterna Niklas Orrenius och Lotta Härdelin som belönas för ett reportage om de svenska barnen i lägret Al-Hol med IS-fångar i nordöstra Syrien. 

– För mig är det viktigt att vara ute i verkligheten och träffa människor. I dessa möten får man höra berättelser och händelser som man aldrig skulle fått berättat för sig i telefon från en redaktion. I mötena ser man också hur människor lever och bor – och hur maktlösa de kan vara. Det gör ont i mig många gånger, säger Michael Syrén.

– Jag har byggt upp ett nätverk av tipsare som jag håller tät kontakt med. Genom att försöka se till att olika grupper har kontakt med mig blir det lättare att dels följa opinionen i ett allt mer splittrad och polariserat land, dels får jag lättare att säkra personliga berättelser som inte redan varit i andra medier, säger Johanna Karlsson.

Prisceremonin hölls på söndagen vid Wendela Hebbes hus i Södertälje. Från vänster: Aftonbladets Kerstin Weigl som tillsammans med Kristina Edblom fick hedersomnämnande för boken ”I händelse av min död”, Dagens Nyheters Lotta Härdelin som vann Wendelapriset för reportaget om barnen i Al-Hol-lägret i Syrien som hon gjorde tillsammans med Niklas Orrenius, DN-redaktören Matilda E Hanson samt Expressens reportrar Johanna Karlsson och Michael Syrén.
Foto: Christofer Brask

I serien ”Slummen mitt i Sverige” berättar de om en laglös bostadsmarknad där socialt utsatta och nyanlända, människor utan stora möjligheter att ställa krav, lever i misär.

Och det handlade inte om slitna miljonprogramsområden i storstädernas utkanter. Utan om vanskötta fastigheter i mindre kommuner, som Avesta, Åmål, Bengtsfors och Hagfors.

– För oss på Expressen är det särskilt glädjande att just den här reportagesatsningen belönas med ett fint pris, då vi under ett flertal år lagt stora resurser på att granska och berätta om delar av Sverige som sällan bevakas av riksmedierna. Det är viktigt för samhällsdebatten att lyfta perspektiv från hela landet, och inte bara skriva om sådant som medelklassen i Stockholm känner starkt för, säger Christofer Brask, Expressens politik- och samhällschef.

Flera Expressenjournalister har tidigare belönats med Wendelapriset: Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Salihu belönades 2017 för reportageserien ”Asylrapporten” och 2015 delade Expressens Terese Cristiansson och Anna Bäsén priset, för ”Flickan utan ansikte” respektive ”Stress, press och hetsjakt för pengar”.

Johanna Karlsson har dessutom vunnit priset en gång tidigare, för ”I det svarta” som publicerades i Sydsvenskan 2012 – om ett år som wallraffande servitris på en indisk restaurang vid Möllevångstorget i Malmö. I vintras följde hon upp det med en stor granskning i Expressen, som ledde till myndighetsrazzior och omfattande debatt i Malmö.

I år var totalt 54 bidrag, varav nio böcker, nominerade till Wendelapriset.

Juryns motivering

”I sin artikelserie visar författarna hur socialt utsatta och nyanlända utnyttjas skamlöst i bostadsbristens Sverige. Med stor respekt ger de röst åt människor som annars inte hörs, och visar upp den slum som växer upp mitt ibland oss.”

”Slummen mitt i Sverige” – läs de prisbelönta reportagen här

KRYLBO. Wedad Abdo och dottern Heba Shaarane tittar ur från lägenheten på Ponsbachs väg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

KRYLBO: Slumområdet mitt i Sverige 

Efter flyktingkrisen fylldes bostäder som länge stått tomma, många av dem i dåligt skick. I dag är hyresgästerna fast.

I Dalarna har en utsåld allmännytta på 700 lägenheter blivit en egen värld där mutor, kackerlackor och slagsmål med startkablar är vardag.

– Ingen mer ska växa upp härinne, säger Yahya som mutade hyresvärden med två månadslöner för att få ett kontrakt.

Expressens Johanna Karlsson har besökt några av de som bor i slumbostäderna – se reportaget här.
HAGFORS. En kommunal tjänsteman i Stockholm fixade hyreskontrakt åt nyanlände Mahammed Sawwaf. Så hamnade han i området ”Paradiset”, fem kilometer utanför Hagfors i Värmland. I en lägenhet utan spis och kylskåp.
Foto: LISA MATTISSON

HAGFORS: ”För många med problem har hamnat på samma plats” 

Lokala partiet Oberoende realister, frontat av poliser, tog i makten i värmländska Hagfors och kastade ut Socialdemokraterna efter nästan 70 år. 

Nu kämpar nya kommunalrådet Jens Fischer för att annat än tomma, förfallna lägenheter ska locka till inflyttning.

Han ser hur rika storstadskommuner exporterar kostsamma invånare till orter som Hagfors, där situationen har förvärrats för en redan pressad socialtjänst och nya problemområden vuxit fram.

Rika kommuner gör det dyrt för Hagfors – se reportaget här.
BILLINGSFORS. Industriarbetaren Christian Deglum menar att hans familj ”bor i slummen”.
Foto: HENRIK JANSSON

BILLINGSFORS: ”Vi bor i slummen så vi är inte mycket värda” 

Experter beskriver ett land som saknar bostadspolitik för fattiga.

– Det går att hyra en madrass på ett golv och så tjänar någon person utan skrupler pengar på det. Jag blir moraliskt indignerad, säger byggdirektören och socialdemokraten Lennart Weiss.

I Dalsland jagas slumvärdar av allt från kommuner och näringsliv till familjer vars barn sjuknat in av mögel. I två hyreshus i Bengtsfors kommun försöker de boende förgäves få hjälp.

– Vi bor i slummen så vi är inte mycket värda, säger industriarbetaren och småbarnspappan Christian Deglum, 29.

ÅMÅL. Mustafa Kewan visar sitt vardagsrum.
Foto: HENRIK JANSSON

ÅMÅL: Här bor nyanlända i misär: ”Kan inte tro att det är Åmål 2019” 

Mögel, vägglöss, vattenskador, utslitna kök och stora sophögar på gården.

Järnvägshusen i Åmål är en av Sveriges mest misskötta fastigheter, men också hem åt cirka 40 nyanlända familjer. De flesta svenskar har flyttat.

– Det är samma som i Syrien. Bomb, säger Mustafa Kewan, 51, vars vardagsrum saknar golv.

Hyresvärden, som själv bor i villa med pool, svarar att hyresgästerna ”förstör och är lata”.

Fastighetsägarna har kallats landets värsta – se reportaget här.
ÅMÅL. Hyresgästen Doris Bergqvist kedjar fast rullatorn utanför sin port – annars blir den stulen.
Foto: HENRIK JANSSON

ÅMÅL: Hyresgästen kallar fastigheten för getto – kommunens dom: Snyggt och prydligt 

På gården har hyresvärden klippt gräset, satt upp staket och städat bort både pizzaugnen och den gamla rostiga husvagnen.

På insidan är vägglössen och möglet kvar. Vattenskadorna har inte åtgärdats – och hyresgästen Mustafa Kewan har fortfarande inget golv i vardagsrummet.

De kommunala tjänstemännen i Åmål är dock nöjda med hyresvärdens åtgärder och ger omdömet ”snyggt och prydligt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.