Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karlsson: "Jag insåg att det var allvarligt"

Marin Karlsson berättar för Expressen om det långa samtalet med Jimmie Åkesson. "Jag insåg att det var allvarligt", säger Karlsson. Foto: Sven Lindwall

Mattias Karlsson, 37, från skånska Veberöd tar över som ledare för Sverigedemokraterna under tiden Jimmie Åkesson ska få vård för sin utbrändhet.

Här berättar han för Expressen om det långa samtalet med Jimmie Åkesson om att SD-ledaren inte känner sig tillräcklig för vare sig sitt barn eller för partiet.

– Jag insåg att det var allvarligt, säger Mattias Karlsson.

Mattias Karlsson är gruppledare för SD i riksdagen. Om att ta över efter Jimmie Åkesson säger han:

– Det känns så klart inte så kul under de här omständigheterna, men jag känner mig ändå trygg när vi har en så stark och erfaren organisation – tillsammans ska vi nog klara av att hantera det här under en begränsad tidsperiod.

När fick du besked om att Åkesson är sjuk och att du måste hoppa in som partiledare?

– Jag hade för två dagar sedan ett långt samtal med Jimmie om hur han mår. Det var Jimmie som villa samtala med mig.

– Jag känner Jimmie sedan många år och vet att han inte är den som gnäller i onödan, han är inte pjåskig om man säger så. Jag förstod att det var allvarligt på grund av det sätt han berättade. Det handlar om att han har kommit till en punkt där han mår så dåligt att han inte kan fungera i sin roll som pappa och sin roll som partiledare.

– Han insåg att han måste ta tag i det här på allvar för att kunna komma ut på andra sidan och fungera som han vill.

Får Jimmie Åkesson läkarhjälp?

– Som jag har förstått saken kommer Jimmie att få professionell hjälp för att komma igenom det här. Jag vet inte var han kommer att befinna sig under sjukskrivningstiden, jag vet bara att han söker hjälp och fokuserar på att må bättre och umgås med familjen.

Hur länge är du beredd att ersätta Åkesson?

– Vi tar en dag i taget, höll jag på att säga, men jag är så klart beredd att stötta Jimmie och partiet så gott jag kan och så länge det behövs.

Hur kan du stötta Åkesson?

– Just nu handlar det om att avlasta Jimmie och se till att ta över alla hans arbetsuppgifter för att han ska få andrum och fokusera på sig själv och sin familj.

Var det Jimmie Åkesson som bad dig att ta över efter honom?

– Det är inte riktigt så som det går till. Vi är en ganska bred organisation och ansvaret är fördelat på många personer. Men när det handlar om att leda den politiska ledningsgruppen som fattar politiska beslut inom ramen för riksdagen, så bad han mig att ta över det arbetet.

Expressens politiska kommentator K-G Bergström säger att Åkessons bortavaro teoretiskt sett kan få politiska konsekvenser – att SD kan komma att rösta emot den rödgröna regeringens budget och fälla regeringen? Vad säger du om det?

– Nej, jag tror inte att det kommer att få några politiska konsekvenser, utan vi är ganska samsynta och vi fattar alltid beslut i en bred krets. Jag tror inte att vi kommer att dra några annorlunda slutsatser. Är det väldigt tunga och avgörande beslut kommer vi att konsultera Jimmie Åkesson, säger Mattias Karlsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!