Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karlsson: "Det betyder inte att man är svensk"

SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Att vara svensk medborgare är inte detsamma som att vara svensk.

Det säger Mattias Karlsson, vikarierande partiledare för SD, i SVT:s "Partiledaren":

– Om Usama bin-Ladin hade kommit till Sverige så tycker inte jag att han hade varit svensk.

K-G Bergström, Expressens politiska kommentator, tycker att Karlsson var "trulig" men snabbtänkt i intervjun.

Mattias Karlsson var andra gästen i SVT:s "Partiledaren", och han fick många frågor om partiets syn på nationalstaten och svenskhet. Vikarierande partiledaren uttryckte att han tycker att det är viktigt att alla talar svenska.

– Jag bodde i ett väldigt mångkulturellt område i Malmö. Det skapar inte gemenskap när man inte förstår vad folk säger. Det skapar ingen hemkänsla, säger han.

En viktig symbol är religiös klädsel. Huvudslöja är okej, tycker Mattias Karlsson, men där går gränsen.

– Heltäckande slöjor hör inte hemma i Sverige, säger han i SVT-programmet.

SD vill på sikt att människor som kommer till Sverige ska assimileras och ge upp sin identitet. Att vara svensk medborgare är en sak, att vara svensk en annan.

– Bara för att man får ett papper där det står att man är svensk, betyder inte det att man är svensk. Om Usama bin-Ladin hade kommit till Sverige så tycker inte jag att han hade varit svensk.

"Inte särskilt övertygande"

Programledaren Anders Holmberg konfronterade Mattias Karlsson med komikern Soran Isamails uttalande att han är "hundra procent svensk och hundra procent kurd".

– När jag läste matte, vilket i och för sig var på låg nivå, så fanns det bara hundra procent. Men om man ska svara allvarligt så är det klart att människor har en delad identitet. Och i enskilda fall spelar det ingen roll. Men om vi har miljontals människor som inte känner sig som en del av majoritetssamhället, då har vi problem, säger Mattias Karlsson.

K-G Bergström, Expressens politiska kommentator, tycker att det var först i eftersnacket som Mattias Karlsson kunde försvara partiets pågående uteslutningar.

– Jag tycker inte att han var särskilt övertygande i själva programmet. Jag hörde en del av era frågor efteråt, och där var han tydligare och mer konkret, säger han till Expressen TV.

"Inte traditionellt säljande"

När det kom in på svenskhet och konservatism gick det bättre, enligt K-G Bergström.

– I de ideologiska delarna klarade han sig bra. Han är inte traditionellt säljande som en del av de andra partiledarna som skulle kunna sälja allt från en dammsugare till ett politiskt budskap. Han är snarast trulig. Men han har en annan egenskap: Han är snabbtänkt, snabbformulerad. Han har vaksamhet och beredskap mot de fällor som utfrågaren försöker lura honom i. Dem parerade Mattias Karlsson, sammanfattar K-G Bergström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!