Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karlsson: Bra att han lyssnar på läkarna

Det finns fortfarande bitar kvar att jobba med för sjukskrivne SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Det menar hans ersättare Mattias Karlsson, SD.

- Jag tror att Jimmie gick ganska länge med det här syndromet innan han sökte hjälp. Han är så som person, väldigt pliktmedveten och vi hade en väldigt tuff situation, säger Karlsson.

Nu planerar partiet för att försöka fälla regeringen i så många frågor som möjligt under våren.

Expressen möter vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson utanför partiets riksdagskansli några timmar efter beskedet om att Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs till den 31 mars. Det är bra att Åkesson lyssnar på läkarna och fortsätter sjukskrivningen, menar ersättaren.

Hur mår han?

- Jag är ingen läkare och jag kan inte bedöma det. Jag konstaterar att han verkar må bättre men att det fortfarande förmodligen är en bit kvar och en del kvar att jobba med, säger han och fortsätter:

- Jag tror att Jimmie gick ganska länge med det här syndromet innan han sökte hjälp. Han är så som person, väldigt pliktmedveten och vi hade en väldigt tuff situation. Det är inte så lätt som partiledare att bromsa in och börja gå på halvfart mitt i en valrörelse. Jag tror att återhämtningsprocessen behöver ta sin tid.

Karlsson och Åkesson har under den senaste tiden haft tät kontakt – både privat och i arbetet. Den sjukskrivne partiordföranden har löpande informerats om partiarbetet och de har också varit överens om de större besluten.

- Vi har haft olika typer av kontakt. Både sms, mejl, telefon och vi har träffats personligen – både privat och jobbrelaterat. Sen har jag inte försökt trycka på utan framför allt försett Jimmie med information och sen när han känt att han orkat har han gett respons på olika sätt. Det är framför allt på senare tid som han blivit mer involverad i de diskussionerna som varit, säger Karlsson som anser att partiet lyckats fortsätta bedriva sin politik trots Åkessons frånvaro men bytet av partisekreterare från Björn Söder till Richard Jomshof, har skjutits fram.

- Det har blivit lite fördröjt. Det här var planerat sen över ett år tillbaka och något Jimmie varit tydlig med att han ville skulle ske och en del av en större utveckling av partiorganisationen. Det kan ha fördröjt det lite men i sak är vi helt överens.

Är du redo att ta över om han inte kommer tillbaka?

- Jag trivs inte jättebra i den här rollen och det är inget jag traktar efter. Jag tror att vi nog kan få fram bättre personer än mig.

Som till exempel?

- Det är en hypotetisk fråga. Utgångspunkten är att Jimmie ska komma tillbaka. Han säger det själv och så länge han har den ambitionen så ser jag ingen anledning till att föra den typen av diskussion.

Har du fått någon respons på arbetet från Jimmie Åkesson?

- Jimmie är inte den som öser lovord omkring sig men han har ändå signalerat att han tycker att jag gör ett bra jobb och att han känner sig trygg med att partiet fortsätter på den kurs han stakat ut.

SD initierade en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven under förra veckan. Men eftersom de saknade majoritet i kammaren för att fälla statsministern så passerade omröstningen utan några konsekvenser.

Karlsson säger att partiet nu kommer att fortsätta arbeta för att fälla regeringens linje i flera frågor.

- Nu går vi in i en period med motionsbetänkanden och dylikt ska behandlas. Det kommer också en rad olika propositioner från regeringen. De måste bekänna färg på ett sätt de inte gjort tidigare. Väldigt mycket kommer hända här i riksdagen när det gäller fällningar av regeringen. Frågan är hur många nederlag regeringen kan åka på. Även om man har decemberöverenskommelsen i ryggen så hur länge kan man sitta kvar med trovärdighet? Jag tror att vi kommer att se flera tiotal fällningar av regeringen under våren.

Är det för att ni har de åsikterna eller för att ni går in för att fälla regeringen?

- Vi skulle inte rösta för något vi inte stöder i sak men det finns ett antal områden där vi och alliansen står relativt nära varandra och det verkar som att alliansen medvetet kommer att indirekt söka stöd hos oss genom att lägga fram förslag som de vet att vi gillar.

Det finns, enligt Karlsson, flera exempel på sådana frågor – straffskärpningar, betyg från årskurs fyra, energipolitiska frågor, fortsatt forskning på en ny generation kärnkraft och vårdnadsbidraget. Men när det gäller frågan om ett svenskt Nato-medlemskap blir det tvärtom – Sverigedemokraterna delar regeringens ståndpunkt att Sverige inte ska gå med.

- Där blir det snarare att vi använder vår vågmästarroll åt andra hållet, säger Karlsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!