Karlsson: Bra att han lyssnar på läkarna

Publicerad

Det finns fortfarande bitar kvar att jobba med för sjukskrivne SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Det menar hans ersättare Mattias Karlsson, SD.

- Jag tror att Jimmie gick ganska länge med det här syndromet innan han sökte hjälp. Han är så som person, väldigt pliktmedveten och vi hade en väldigt tuff situation, säger Karlsson.

Nu planerar partiet för att försöka fälla regeringen i så många frågor som möjligt under våren.

Expressen möter vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson utanför partiets riksdagskansli några timmar efter beskedet om att Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs till den 31 mars. Det är bra att Åkesson lyssnar på läkarna och fortsätter sjukskrivningen, menar ersättaren.

Hur mår han?

- Jag är ingen läkare och jag kan inte bedöma det. Jag konstaterar att han verkar må bättre men att det fortfarande förmodligen är en bit kvar och en del kvar att jobba med, säger han och fortsätter:

- Jag tror att Jimmie gick ganska länge med det här syndromet innan han sökte hjälp. Han är så som person, väldigt pliktmedveten och vi hade en väldigt tuff situation. Det är inte så lätt som partiledare att bromsa in och börja gå på halvfart mitt i en valrörelse. Jag tror att återhämtningsprocessen behöver ta sin tid.

Karlsson och Åkesson har under den senaste tiden haft tät kontakt – både privat och i arbetet. Den sjukskrivne partiordföranden har löpande informerats om partiarbetet och de har också varit överens om de större besluten.

- Vi har haft olika typer av kontakt. Både sms, mejl, telefon och vi har träffats personligen – både privat och jobbrelaterat. Sen har jag inte försökt trycka på utan framför allt försett Jimmie med information och sen när han känt att han orkat har han gett respons på olika sätt. Det är framför allt på senare tid som han blivit mer involverad i de diskussionerna som varit, säger Karlsson som anser att partiet lyckats fortsätta bedriva sin politik trots Åkessons frånvaro men bytet av partisekreterare från Björn Söder till Richard Jomshof, har skjutits fram.

- Det har blivit lite fördröjt. Det här var planerat sen över ett år tillbaka och något Jimmie varit tydlig med att han ville skulle ske och en del av en större utveckling av partiorganisationen. Det kan ha fördröjt det lite men i sak är vi helt överens.

Är du redo att ta över om han inte kommer tillbaka?

- Jag trivs inte jättebra i den här rollen och det är inget jag traktar efter. Jag tror att vi nog kan få fram bättre personer än mig.

Som till exempel?

- Det är en hypotetisk fråga. Utgångspunkten är att Jimmie ska komma tillbaka. Han säger det själv och så länge han har den ambitionen så ser jag ingen anledning till att föra den typen av diskussion.

Har du fått någon respons på arbetet från Jimmie Åkesson?

- Jimmie är inte den som öser lovord omkring sig men han har ändå signalerat att han tycker att jag gör ett bra jobb och att han känner sig trygg med att partiet fortsätter på den kurs han stakat ut.

SD initierade en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven under förra veckan. Men eftersom de saknade majoritet i kammaren för att fälla statsministern så passerade omröstningen utan några konsekvenser.

Karlsson säger att partiet nu kommer att fortsätta arbeta för att fälla regeringens linje i flera frågor.

- Nu går vi in i en period med motionsbetänkanden och dylikt ska behandlas. Det kommer också en rad olika propositioner från regeringen. De måste bekänna färg på ett sätt de inte gjort tidigare. Väldigt mycket kommer hända här i riksdagen när det gäller fällningar av regeringen. Frågan är hur många nederlag regeringen kan åka på. Även om man har decemberöverenskommelsen i ryggen så hur länge kan man sitta kvar med trovärdighet? Jag tror att vi kommer att se flera tiotal fällningar av regeringen under våren.

Är det för att ni har de åsikterna eller för att ni går in för att fälla regeringen?

- Vi skulle inte rösta för något vi inte stöder i sak men det finns ett antal områden där vi och alliansen står relativt nära varandra och det verkar som att alliansen medvetet kommer att indirekt söka stöd hos oss genom att lägga fram förslag som de vet att vi gillar.

Det finns, enligt Karlsson, flera exempel på sådana frågor – straffskärpningar, betyg från årskurs fyra, energipolitiska frågor, fortsatt forskning på en ny generation kärnkraft och vårdnadsbidraget. Men när det gäller frågan om ett svenskt Nato-medlemskap blir det tvärtom – Sverigedemokraterna delar regeringens ståndpunkt att Sverige inte ska gå med.

- Där blir det snarare att vi använder vår vågmästarroll åt andra hållet, säger Karlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag