Karlshamns oljebränning ger eko över världen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Karlshamnsverket Karlshamn.
Foto: UNIPER

I oljeverket i Karlshamn bränns det upp till 70 000 liter olja varje timme. 

Orsaken är den senaste tidens effektbrist i södra Sverige som leder till rekordhöga priser. 

Nyheten har gett eko över världen. 

Karlshamnsverket togs i drift i slutet av 1960-talet och under vinterhalvåret har anläggningen i uppdrag att vara reservkraftverk åt Svenska kraftnät.

Men de senaste åren har verket startats även på sommaren och oljan köps från svenska Preem. 

Nyheten om oljeverket i Karlshamn har gett eko över världen. 

I en artikel från Bloomberg skriver man att oljebränningen i Karlshamn är ”det senaste beviset på hur kampen mot den globala uppvärmningen har hamnat i baksätet” – när Europa står inför en ”historisk energikris”.

”Att bränna olja är en pålitlig källa för att generera kraft – men är bland de mest förorenande metoderna – som bidrar till den ökande användningen av kol som behövs för att möta efterfrågan i regionen”, skriver Bloomberg. 

Kritiken: ”Totalt vansinne”

Kraftpriserna i den södra delen av Sverige är rekordhöga och på onsdagen uppmättes det högsta möjliga priset på 42 100 kronor/MWh i Litauen, Estland och Lettland. De baltiska länderna är nämligen alla anslutna till den svenska marknaden via en undervattenskabel, rapporterar Reuters.  

Moderaterna hävdar att oljebränningen är ett direkt resultat av regeringens misslyckade energipolitik.

”Det är totalt vansinne att Sverige behöver elda olja mitt i sommaren. Till stor del beror det på att Sverige och andra länder i Europa har lagt ned fullt fungerande kärnkraft”, skriver partiet på Twitter under tisdagen.

Men i en intervju med Aftonbladet tillbakavisar Socialdemokraterna kritiken och menar att det är ekonomiskt lönsamt att Karlshamnsverket är i drift. 

Se även: 

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson presenterade på en presskonferens i Malmö två nya förslag för att reformera elmarknaden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.