Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karlsbro: Mer pengar till EU

Liberalernas EU-kandidat Karin Karlsbro.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Karlsbro och andranamnet Said Abdu.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Karin Karlsbro är Liberalernas toppnamn i det stundade EU-valet.

Karlsbro vill öka EU-samarbetet i klimatutmaningen och kampen mot grov brottslighet.

Men partiet vill också höja medlemsavgiften.

– Om vi ska klara av och lösa de här stora problemen vi står inför så är vi beredda att satsa, säger Karin Karlsbro i Sveriges Radios P1.

Liberalernas Karin Karlsbro är partiets toppnamn i EU-parlamentsvalet, efter att Cecilia Wikström petades från EU-listan i mars.

Nu berättar Karin Karlsbro i en intervju med SR:s P1 Morgon på vilka grunder hon går till val som representant för riksdagens mest EU-positiva parti.

I synnerhet två frågor ligger EU-kandidaten varmt om hjärtat – fördjupat EU-samarbetet i klimatutmaningen och kampen mot grov brottsligheten.

För att så ska ske vill Karin Karlsbro höja medlemsavgiften till unionen.

Men vilka siffror det rör sig om vill hon i dagsläget inte avslöja.

– Vi är Sverige Europavänligaste parti eftersom vi är övertygade om att vi behöver ett starkare EU. Ett bättre och fördjupat samarbete för att lösa en rad utmaningar. Vi måste hantera klimatkrisen, vi måste bekämpa brottslighet , vi måste garantera Europas konkurrenskraft. Sen ska naturligtvis ingen betala mer i medlemsavgift än vad som är nödvändigt, det är en förhandlingsfråga. Men till syvende och sist, om vi ska klara av och lösa de här stora problemen vi står inför så är vi beredda att satsa, säger Karin Karlsbro i P1.

Sverige betalar i dag drygt 40 miljarder till EU, och får tillbaka runt 13 miljarder i olika stöd. 

EU kommissionen har föreslagit en höjd medlemsavgift på 15 miljarder – en siffra Karin Karlsbro inte vill bekräfta att partiet står bakom.

– Förslaget om 15 miljarder är ett förslag från kommissionen, vi har inte sagt någon siffra, säger Karin Karlsbro till SR.

Karin Karlsbro: fördjupat EU-samarbete mot terrorism

Ett ökat EU-samarbete är även a och o i kampen mot grov kriminalitet som terrorism, påpekar Karin Karlsbro.

För att bättre kunna motverka terror vill Karin Karlsbro att den kommande europeiska åklagarmyndigheten EPPO också ska syssla med terrorbekämpning.

– Den internationella terrorismen är helt gränsöverskridande, vi behöver naturligtvis arbeta för att förebygga den – som att utreda brott, spana och allt det som polis och åklagare gör – även på en europeisk nivå tillsammans, säger Karin Karlsbro i P1.

En annan central fråga är klimatutmaningen. Karlsbro menar att ”EU är världens viktigaste miljöorganisation” och att ”slaget om klimatfrågorna står framför oss”.

– Alla behöver bli mer ambitiösa i klimat och miljöfrågorna, säger Karin Karlsbro i P1 och fortsätter:

– Det finns inget land och inget parti som gjort tillräckligt. Då skulle vi inte vara i den allvarliga situation som vi är i i dag.

Liberalerna förespråkar en koldioxidskatt på EU-nivå. Partiet har godkänt ett förslag från EU-kommissionen där beslut om koldioxidskatt ska kunna tas med endast två tredjedelsmajoritet. Till skillnad från dagens som hänger på att samtliga medlemsländer står bakom för att ett beslut ska gå igenom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.