Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kärleksfulla tecknen på himlen över Stockholm

Flygplan bildade hjärtan på himlen över Stockholm
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild

På fredagskvällen började det plötsligt synas hjärtan på himlen i Stockholm.

– Vi ritar hjärtan för att sprida glädje och omtanke, säger piloten Jacob Holländer som står bakom initiativet.

Först kom ett. Sedan ett till. Och sedan ett tredje.

På fredagskvällen började det plötsligt dyka upp vita hjärtan på himlen över Stockholm.

Bakom initiativet, som går under namnet ”Heart over Stockholm”, står piloterna Bengt Andersson och Jacob Holländer i flyguppvisningsföretaget Scandinavian Airshow.

”Vill sprida glädje”

– Vi vill sprida glädje. Det kan alla behöva. Förra året gjorde vi det under coronatiden och fick väldigt fin respons, säger Jacob Holländer.

– Vi pumpar in miljövänlig paraffinolja i avgasrören. Den förångas och skapar vit rök. På så sätt ritar vi hjärtan för att sprida glädje och omtanke, säger han.

Han berättar att de ritat tre hjärtan över Stockholm, ett över Bålsta och två över Västerås där företaget är baserat. De var uppe med två enmotoriga dubbeldäckare, en Pitts S2C och en Model 12S.

I Kina och Indien

– Vi gör en ny sväng över Stockholm senare på fredagskvällen och ritar tre nya hjärtan. Vi fortsätter på lördagen över Uppsala och ritar hjärtan också på söndagen, säger Jacob Holländer.

Företaget har gjort flyguppvisningar runtom i världen, bland annat i Kina, Indien och Dubai.

Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild

”Ett hjärta funkar alltid bra”

Det är inte första gången Scandinavian airshow, som Holländer står bakom, ritar hjärtan på himlen. I juli 2020 formades likadana hjärtan över huvudstaden, som en hyllning till de som drabbats av coronapandemin.

– Vi är en uppvisningsgrupp som normalt åker runtom i världen, men nu i coronatider när allt är inställt så fick vi hem planen från Kina. Då tänkte vi att vi ville sprida lite glädje. Ett hjärta funkar alltid bra, särskilt nu i de här tiderna kan man behöva det, sa Jacob Holländer då till Mitti.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.