Karl-Erik "Cacka" Israelsson har avlidit

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cacka Israelsson blev 83 år gammal.

Sångaren och friidrottaren Karl-Erik "Cacka" Israelsson är död.

Omgiven av sin familj somnade han in i sviterna av sin sjukdom.

– Jag var med hela tiden, säger hans hustru Margit Israelsson.

Han blev 83 år.

Karl-Erik "Cacka" Israelsson var känd både som friidrottare och sångare. Han blev svensk mästare i längdhopp 1951 och på 110 meter häck år 1952. Israelsson deltog också vid de olympiska spelen i Helsingfors 1952, där han slutade på sjundeplatsen i längdhopp. Han var även sångare, kompositör och sångtextförfattare.  Som artist fick han sin största framgång med oerhört populära "Gamle Svarten", som spelades in den 10 september 1954.

Den 10 januari avled Israelsson 83 år gammal i Uppsala. För sex år sedan fick han diagnosen lymfom och sedan dess har han kämpat mot cancersjukdomen.

– Läkarna har kunnat behandla sjukdomen, tagit prover och haft koll. Så sent som i somras cyklade han till Akademiska sjukhuset, han var noga med att hålla sig i form. Men sedan blev sjukdomen mer aggressiv de sista veckorna, så det gick inte att göra något mer, säger Margit Israelsson.

Omgiven av familjen

När Karl-Erik "Cacka" Israelsson blev sämre vårdades han under några veckor på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Därefter tillbringade han sina sista fyra dagar i livet på ett boende för vård i livets slutskede där han var omgiven av den närmaste familjen.

– Jag var med hela tiden. De sista dygnen turades vi om. Det är en tröst att få ha varit med in i det sista, säger hustrun Margit.

Hon minns sin man med värme.

– Han var fantastisk, varm, härlig, kärleksfull och lugn, säger Margit Israelsson.

"Cacka" Israelsson började sin karriär som reklamtecknare och har bland annat gjort många skivomslag. Intresset för att teckna var starkt, berättar hustrun.

– När någon fyllde år målade han ofta tavlor.

Sista albumet 2002

Dessutom medverkade "Cacka" Israelsson i några spelfilmer på 1950-talet, som "Kärlek på turné" med Per Oscarsson och Georg Rydeberg i de ledande rollerna. "Cacka" turnerade också med andra musiker och uppträdde även med sin hustru. Han var aktiv som artist fram till 2002, då hans sista album gavs ut.

Karl-Erik "Cacka" Israelsson efterlämnar, förutom hustrun, en bror, tre barn, två bonusbarn med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.