Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern: ”Lägenheten var ingen vit makt-miljö”

Den nya socialdemokratiska civilministern Ida Karkiainen beskrivs av politiska s-kännare som ”omtyckt av alla”. Hon anses kunna sakfrågorna i sitt ämne och uppges ha ett brinnande engagemang i partiet. Men i en intervju med Expressen tas politikerns förflutna upp – bland annat handlar det om en bild där hon ser ut att göra en nazi-liknande gest och en rasistiskt förknippad flagga
Ida Karkiainen skriver på Facebook om bilden där hon ser ut att göra Hitlerhälsning och sydstatsflaggan.
Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Bilden där civilministern ser ut att göra en Hitlerhälsning.
Ida Karkiainens sambo spelar i bandet Raubtier. I deras replokal hänger en sydstatsflagga.
Raubtier.
Foto: Raubtier / Youtube

Civilminister Ida Karkiainen (S) säger att den bild där där ser ut som att hon gör en Hitlerhälsning har spridits för att skada henne politiskt.

I en intervju med Expressen konfronterades Karkiainen, 33, med ett foto där hon ser ut att heila.

– Det är ett drev som kommer från en högerextrem källa, säger hon till P4 Norrbotten.

I en intervju med Aftonbladet förnekar Karkiainen kännedom om att hennes hennes sambo har ”spelat in en cover på en av vit makt-bandet Pluton Sveas låtar”.

Hon förnekar också uppgifter om att nazister ska ha festat hemma hos henne.

I måndags publicerade sajten Nyheter Idag en bild på civilminister Ida Karkiainen, där hon som tonåring ser ut att lyfta armen i en nazisthälsning.

Bilden har sedan publicerats i flera andra medier. Ministern säger själv att hon inte minns händelsen, och att hon möjligtvis kan ha gjort så för att ”ironisera” över naziideologin.

I en intervju med Expressens Anna Gullberg sa den 33-åriga ministern att hon tror att någon vill henne illa genom spridandet av bilden.

– Ja, det tror jag definitivt och de vill tolka in saker som inte stämmer, sa hon.

Civilministern: ”Högerextrem källa”

Och på tisdagskvällen går hon till hård attack mot Nyheter Idag, som först publicerade bilden.

– Jag tänker att det finns krafter som vill sätta en bild av att jag ska ha funnits i sådana här miljöer. Det är ett drev som startats från en högerextrem källa. Ursprungsartikeln var från Nyheter Idag, säger hon till P4 Norrbotten och fortsätter:

– Det är klart att de vill sätta en bild över det här och bygga ett iscensättande som skulle vara förtroendeskadligt för mig.

Nyheter Idag registrerades från början av SD:s Kent Ekeroth och togs sedan över av Chang Frick, som har ett förflutet i partiet. Delägaren Ilan Sadé är partiledare för Medborgerlig samling. Sajten har haft uppmärksammade avslöjanden, bland annat om att Iraks försvarsminister var folkbokförd i Sverige. Civilministern väljer nu att kalla det ett drev från en högerextrem källa. 

Tog inte avstånd från sydstatsflaggan

Expressen hade dock tidigare under dagen konfronterat Karkiainen med bilden innan Nyheter Idag lade ut sin artikel.  SVT var nästa mediehus att publicera bilden efter Nyheter Idag och sedan har flera stora medier följt, inklusive Expressen.

Expressen har dessutom berättat om Ida Karkiainens sambos användande av den amerikanska sydstatsflaggan i flera sammanhang – något som hon först inte tog avstånd från – men sedan efter samtal med Magdalena Andersson skrev om på Facebook.

I inlägget skriver Ida Karkiainen att hon i ett samtal med statsminister Magdalena Andersson sagt att borde ha tagit tydligare avstånd från en sydstatsflagga i hennes sambos replokal i intervjun med Expressen. Hon skriver även att hon uppmanat sin sambo att slänga en tröja med en sydstatsflagga.

Jag förklarade att jag borde ha tagit tydligare avstånd i en intervju på frågan om sydstatsflaggan i min sambos bands replokal och det rasistiska den står för, inte bara hålla mig till det faktum jag inte är ansvarig för hur det ser ut där.

Jag har försäkrat henne att jag tar fullständigt avstånd från från all form av rasistiska symboler och vit makt-uttryck. Det ska inte finnas några tvivel om det. Alla värderingar där man gör skillnad på människor är totalt oacceptabla.

EXPERTERNA OM SYDSTATSFLAGGAN

USA-experten Anderas Utterström menar att det i sydstadsflaggans hemland råder delade meningar om dess innebörd är rasistisk eller ej. 

Han säger dock att han tror att de flesta svenskar som använder den ”inte riktigt vet vad den står för, utan att de använder som amerikansk kitsch eller någon slags rebellsymbol.”

– Man vill mer visa att ”jag får tycka vad jag vill och ingen ska ha några synpunkter på det”, säger han.

Enligt Christer Mattsson, doktor i pedagogiskt arbete och föreståndare för Segerstedtinstitutet, har sydstatsflaggan tydliga kopplingar till rasistiska miljöer i Sverige i dag

– Den flaggan används i raggarkulturen och har stark koppling till rasistiska subkulturer. Det råder ingen tvekan om att det är en rasistisk symbol.

”Vår lägenhet var ingen vit-makt-miljö

Vidare skriver Ida Karkiainen om sin relation till sambon Mattias Lind – som spelar trummor i metalbandet Raubtier – i inlägget.

Enligt henne var det ofta fest i parets lägenhet i Haparanda, dit många av traktens ungdomar kom. Hon skriver att hon oftast försökte säga ifrån om någon sa något rasistiskt.

”Vi flyttade ihop tidigt. Vår lägenhet var ingen vit-makt-miljö. Här hängde punkare, raggare, hårdrockare, dömetallare, duktiga tjejer och stökiga killar. Det var fest ibland. Det spelades musik av många som ville styra låtlistan. Musik som jag inte står för.”

I en intervju med Aftonbladet konfronteras Karkiainen med uppgifter på att hennes sambo har ”spelat in en cover på en av vit makt-bandet Pluton Sveas låtar.” 

– Det har jag ingen kännedom om, säger hon till Aftonbladet.

Hon förnekar också uppgifter att uttalade nazister ska ha festat hemma hos henne och sambon.

”Djupt historielös och ytterst olämplig”

Andersson om bilden: ”Fullt förtroende att det inte återspeglar hennes värderingar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.