Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin: Tandläkaren borrade sönder min käke

Karin Hedlund, 47, är bitter i dag. Hon har fått flera friska tänder utdragna och nu tvingas hon transplantera ben från höften för att bygga upp nytt käkben.

Tandläkaren Irene Brednert Jonsson, 53, i Falun är stoppad.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd drar in hennes legitimation.

Karin Hedlund, 47 - ett av patientoffren - berättar om skräcken och hur hon blev stympad:

- Hon drog ut fem tänder och borrade bort mitt käkben.

Irene Brednert Jonsson.
Foto: - -

Efter att ha granskat 14 fall kom hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) med sitt besked: Irene Brednert Jonsson, med praktik i Falun, får inte fortsätta att arbeta som tandläkare. Legitimationen drogs in omedelbart. - Jag säger ingenting. Jag kan tänka mig att bli intervjuad vid ett senare tillfälle, då tillsammans med min advokat och en patient som du tidigare talat med, säger Irene Brednert Jonsson till Expressen.

Domen ska överklagas

 Hans-Peter Brattberg är kvinnans juridiska ombud. Han säger att domen ska överklagas till länsrätten. - Det är ett mycket hårt slag när man blir av med sin möjlighet att bedriva verksamhet. Det är fruktansvärt för henne, säger han. Hans-Peter Brattberg säger att ett stort antal patienter vittnat till tandläkarens fördel i form av skrivelser till ansvarsnämnden. - Jag har inte sett någon patient som skrivit och varit negativ, säger han.

Varnades för två år sedan

 Redan för två år sedan fick den omstridda tandläkaren en varning av sjukvårdens ansvarsnämnd. Detta sedan TV3 avslöjat hennes nära samarbete med homeopaten Lennart Gustafsson - en före detta försäljare av byggmaterial. Expressen har tidigare berättat om "Anna", 29, som fick samtliga tänder utdragna av Irene Brednert. Karin Hedlund från Borlänge arbetade inom sjukvården när hon "gick in i väggen". Samtidigt oroade hon sig för domningar och stickningar vid vänster kindben. Hon fick kontakt med tandläkaren Irene Brednert Jonsson, känd för att praktisera "muskeltestet".

Armbrytningstest

 Testet går ut på att om patienten håller fingret på en frisk tand så vinner han eller hon armbrytningen. Om tanden är dålig så förlorar hon. - Irene sa att jag hade döda tänder och skit i käkbenet. Hur undersökte hon det? - Ja, med ett sådant här armlyft. Hur det gick till? - Ja, jag fick hålla i hennes karls arm. Sedan höll han i sin tur i Irene. Sedan fick jag trycka på en tand i taget med ett finger samtidigt som jag bröt arm med hennes karl. Efter "muskeltestet" konstaterade Irene Brednert Jonsson: alla tänder utom framtänderna måste dras ut. - Jag fattade ingenting, säger Karin Hedlund. Sedan remitterades Karin Hedlund till Irene Brednert Jonssons samarbetspartner, homeopaten Lennart Gustavsson som driver Länsmansgården i Björbo.

Sa att tänderna var döda

 Där fick Karin Hedlund på nytt göra "muskeltestet". - Han sa att alla tänder var döda och att det var röta i käkbenet. Hos Irene Brednert Jonsson skulle Karin Hedlund få hjälp. - I fem timmar opererade hon mig. Vid det första besöket opererades en tand bort. 14 dagar senare borrades ytterligare fyra friska tänder bort. Plus en del av käkbenet. - Det är nästan inget kvar av käkbenet i underkäken. Efter operationerna - som kostade runt 12 000 kronor - kom smärtorna. - Jag hade sådan värk att jag tänkte: jag går och hänger mig, säger Karin Hedlund.

Bygga nytt käkben

 Efter skräckoperationerna fick hon hjälp på käkkirurgen i Falun.  Kirurgerna ska nu göra en höftbenstransplantation och bygga upp ett nytt käkben. På sikt ska hon också få tandimplantat. Vad känner du för Irene Brednert? - Ja, jag hatar ju henne. Hur har ditt liv varit efter operationerna? - Jag vet inte om mina symtom blev värre. Men jag är knäckt, jag lever som ett kolli. Hur kunde du gå på det här? - Jag har inget svar på det. Jag var väl inte så stark, och jag var väl lättlurad.

FAKTA

Tandläkare som fått sina legitimationer indragna
Andra tandläkare som fått sina legitimationer indragna av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd:
En kvinnlig tandläkare var grovt oskicklig och felbehandlade 46 personer.
En annan tandläkare fick legitimationen indragen eftersom han var kriminell, aggressiv och psykotisk.
Ett mycket stort antal patienter skadades av en tandläkare till följd av svårt missbruk.
På grund av minnesstörningar efter grava alkoholproblem fick en tandläkare sin legitimation indragen av HSAN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.