Karin Kling spenderade en månad som jordbrukare i Malawi. Foto: We effect/Adam ÖjdahlKarin Kling spenderade en månad som jordbrukare i Malawi. Foto: We effect/Adam Öjdahl
Karin Kling spenderade en månad som jordbrukare i Malawi.  Foto: We effect/Adam Öjdahl
Foto: We effect/Adam ÖjdahlFoto: We effect/Adam Öjdahl
 Foto: We effect/Adam Öjdahl
Foto: We effect/Adam ÖjdahlFoto: We effect/Adam Öjdahl
 Foto: We effect/Adam Öjdahl

Karin levde en månad
som bonde – i Malawi

Publicerad

Tidiga morgnar och hårt arbete ute på fälten.

Det var Karin Klings vardag i en månad då hon provade på jobbet som jordbrukare i Malawi.

Nu är hon tillbaka i Sverige.

– Det här är något som jag kommer att bära med mig länge, säger hon.

I onsdags kom Karin Kling tillbaka från Malawi. Där har hon provat på att leva i en lokal familj och jobba i familjens jordbruk.

– Det är en vardag som är på ett betydligt mer enkelt plan. Långt ifrån det jag är van vid, säger hon.

Hon reste via organisationen We Effect och var borta i en dryg månad. Trots att hon trivdes på resan så tyckte hon att det var väldigt skönt att komma hem.

– Jag har knappt hunnit landa, men det känns bra att vara hemma. Om än lite omtumlande. Det känns som att det å ena sidan inte gått någon tid alls och att allting är precis som vanligt. Å andra sidan så har ju jag varit med om ett helt annat liv på något sätt, säger hon.

Både tårar och skratt

Karin Kling har tre döttrar. De var inte med när hennes man hämtade henne på flygplatsen. Hon fick i stället träffa dem efter att de slutat skolan.

– Det var både tårar och skratt och vi stod och klämde på varandra. Vi skrattade väl mest. Då fattade man nog på riktigt hur mycket man hade saknat varandra. När man är så långt borta kan man hålla det ifrån sig på ett helt annat sätt, för det händer så mycket saker. Det var underbart att ses, säger hon.

Både skratt och svårigheter

På sin resa har hon hunnit vara med om mycket. Hon har arbetat ute på majsfälten, burit vatten på sitt huvud och även lärt känna många nya människor.

– Det var mycket skratt och mycket gemenskap. De var otroligt varma, nyfikna och generösa, säger hon.

Arbetet var hårt och dagarna var långa. Men det var inte den fysiska ansträngningen som var det mest utmanande. Det var att träffa människor som hade det svårt.

– De är så utelämnade till sitt jordbruk. Jobbar de inte så har de inte mat på bordet. Det var det tunga, att se att de inte kan påverka sin situation, säger hon.

"Allt hänger ihop"

Något hon lärt sig är vilka konsekvenser klimatpåverkningar kan ge. Malawi är hårt drabbat av både torka och översvämningar till följd av det ändrade klimatet.

– Allt hänger ihop, även om det är långt ifrån Sverige. På det sättet vi lever i den här delen av världen, gör att de som lever i den fattiga delen av världen får det mycket sämre, säger hon.

Hon är själv intresserad av miljöfrågor, vilket var en av anledningarna till att hon ville åka på resan.

– Jag ville se det jag gärna pratar om. De här orättvisorna som finns i världen, jag tyckte att det var bra för mig att se det på riktigt, säger hon.

Kommer ta dit att smälta

Redan på fredagen kommer Karin Kling att börja arbeta igen. Hon arbetar som barnsjuksköterska på Astrid Lindgrens sjukhus.

– Det känns bra att sätta i gång. Men det är klart att det kommer att ta sin tid. Det här är ingenting som jag bara smälter på en dag, utan det här är något som jag kommer att bära med mig länge, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag