Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karin Enström utreder försvarssamarbete

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Försvarsminister Karin Enström tillsätter en utredning för att se över Sveriges samlade försvarspolitiska samarbete, rapporterar Ekot

Översynen görs sedan försvarsberedningen i våras efterlyst en sådan granskning.

Fokus ligger på samarbetet inom Norden, samt med EU och Nato. Utredningen ska se över hur dagens försvarspolitiska samarbete ser ut och hur det kan utvecklas.

– Det här är ju en bredare översyn där vårt samarbete med Nato ingår. Men där ingår också det nordiska samarbetet, samarbetet inom EU och med andra säkerhetspolitiska forum, säger Karin Enström.

Arbetet leds av Tomas Bertelman och ska vara klart i oktober 2014.

– Det kan ge oss en grund för att kunna göra svenska prioriteringar i framtiden, säger försvarsminister Karin Enström (M) till TT om utredarens kommande arbete.

Våren 2015 ska ett inriktningsbeslut fattas kring försvarspolitiken.

– För att bättre kunna ha en långsiktighet i vår säkerhets- och försvarspolitik, den ska vara långsiktig och förutsägbar och i så stor utsträckning som möjligt bygga på breda politiska lösningar, så är det viktigt att göra det här noggrant och ordentligt.

Vilka frågor ska utredas?

– Vi ber utredaren göra en översyn som beskriver vilka samarbeten vi har och de är omfattande, så det har ett värde i sig.

I ett pressmeddelande från Försvarsdepartementet står det att översynen ska "föreslå utvecklingsmöjligheter inom ramen för andra samarbetsfora, i synnerhet EU och Nato".

Kan det innebära ett ökat samarbete med Nato?

– Tanken är att utredaren både ska få beskriva hur samarbetena ser ut, men också komma med förslag kring hur de här samarbetena kan utvecklas i framtiden. Förslagen blir en grund för oss att gemensamt ta ställning till det, säger Karin Enström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.