Karin Enström. Foto: Robin Benigh
Karin Enström. Foto: Robin Benigh

Karin Enström backar om Saudiarabien

Publicerad

Försvarsminister Karin Enström (M) fortsatte att vägra kalla Saudiarabien för en diktatur.

Men efter hård kritik backar nu försvarsministern.

Som helt nybliven försvarsminister fick Karin Enström kritik för att hon inte ville säga att Saudiarabien är en diktatur. Efter fyra månader väjde hon fortfarande för ordet.

Valet att ändå inte kalla landet en diktatur kritiserades av människorättsorganisationen Civil rights defenders, som tror att hållningen är handelspolitisk.

– Det skulle vara att göra det svårare att gå vidare i affärsmässiga syften, som vapenexport, säger organisationens chef Robert Hårdh, till SR Ekot.

"Så tydligt som det kan bli"

Han fortsätter:

– Det tyder på någon form av rädsla för att gå för långt i bedömningen av landet. Men i fråga om Saudiarabien är det faktiskt inte fråga om något gränsfall, det är så tydligt en diktatur som det kan bli.

I UD:s beskrivning av Saudiarabien används inte ordet diktatur. I stället heter det att "Saudiarabien är en absolut monarki utan vald, folklig representation eller politiska partier".

Även hos regeringen väckte försvarsministerns uttalande om Saudiarabien reaktioner. Vice statsminister och utbildningsministern Jan Björklund (FP):

– Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer, och det bör inte råda någon oklarhet om Sveriges position, säger han till TT.

Ahlin: Svårt att förstå

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin reagerade också på försvarsministerns uttalande.

– Jag har svårt att förstå varför de är så rädda för att säga att Saudiarabien är en diktatur, men det beror väl på att det är en familj som styr och om de blir arga så kan vi inte handla med dem längre, säger han till TT.

– Saudiarabien är en av de värsta diktaturerna, och det borde regeringen kunna säga. Jag minns i valrörelsen 2006, då de borgerliga sade att det skulle införa en moralisk kompass i utrikespolitiken. Men det här är ju en moralisk kollaps, säger Urban Ahlin.

Men efter kritiken valde Enström att backa – och medgav i ett skriftligt uttalande att Saudiarabien visst är en diktatur:

"Saudiarabien är en auktoritär regim och en absolut monarki, där det förekommer grova brott mot mänskliga rättigheter. Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur", skriver hon i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag