Karin Enström backar om Saudiarabien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Karin Enström.
Foto: Robin Benigh

Försvarsminister Karin Enström (M) fortsatte att vägra kalla Saudiarabien för en diktatur.

Men efter hård kritik backar nu försvarsministern.

Som helt nybliven försvarsminister fick Karin Enström kritik för att hon inte ville säga att Saudiarabien är en diktatur. Efter fyra månader väjde hon fortfarande för ordet.

Valet att ändå inte kalla landet en diktatur kritiserades av människorättsorganisationen Civil rights defenders, som tror att hållningen är handelspolitisk.

– Det skulle vara att göra det svårare att gå vidare i affärsmässiga syften, som vapenexport, säger organisationens chef Robert Hårdh, till SR Ekot.

"Så tydligt som det kan bli"

Han fortsätter:

– Det tyder på någon form av rädsla för att gå för långt i bedömningen av landet. Men i fråga om Saudiarabien är det faktiskt inte fråga om något gränsfall, det är så tydligt en diktatur som det kan bli.

I UD:s beskrivning av Saudiarabien används inte ordet diktatur. I stället heter det att "Saudiarabien är en absolut monarki utan vald, folklig representation eller politiska partier".

Även hos regeringen väckte försvarsministerns uttalande om Saudiarabien reaktioner. Vice statsminister och utbildningsministern Jan Björklund (FP):

– Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer, och det bör inte råda någon oklarhet om Sveriges position, säger han till TT.

Ahlin: Svårt att förstå

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin reagerade också på försvarsministerns uttalande.

– Jag har svårt att förstå varför de är så rädda för att säga att Saudiarabien är en diktatur, men det beror väl på att det är en familj som styr och om de blir arga så kan vi inte handla med dem längre, säger han till TT.

– Saudiarabien är en av de värsta diktaturerna, och det borde regeringen kunna säga. Jag minns i valrörelsen 2006, då de borgerliga sade att det skulle införa en moralisk kompass i utrikespolitiken. Men det här är ju en moralisk kollaps, säger Urban Ahlin.

Men efter kritiken valde Enström att backa – och medgav i ett skriftligt uttalande att Saudiarabien visst är en diktatur:

"Saudiarabien är en auktoritär regim och en absolut monarki, där det förekommer grova brott mot mänskliga rättigheter. Regeringen delar inte in världens länder i demokratier eller diktaturer, men om det endast är möjligt att beskriva Saudiarabien som antingen en demokrati eller diktatur så bör Saudiarabien beskrivas som en diktatur", skriver hon i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.