Karin, 81, låg en timme blödande på gatan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Maria Ekman

I en timme låg Karin Strålberg, 81, blödande på gatan medan larmtjänsten strulade.

Först svarade inte SOS alarm på samtal och sedan skickades ambulansen till fel adress.

Förbipasserande hann ringa enskilda ambulansförare på deras privatnummer innan sjukvårdspersonal anlände.

– Det är alltid allvarligt när vi gör fel eftersom det är människor i nöd som ringer till oss, säger Ronald Krantz, presstalesman på SOS Alarm.

Karin Strålberg, 81, går på blodförtunnande mediciner. Därför blev läget snabbt kritiskt när hon förra söndagen föll på ett outmärkt farthinder i centrala Luleå och slog upp ett djupt sår i pannan.

Förbipasserande försökte stoppa blödningen, som aldrig ville sluta.

– Jag hade näsdukar på mig som de tryckte mot såret, men det blödde igenom. Jag var blodig både kläder och händer, överallt. Någon hämtade en badhandduk som de lindade runt huvudet och tryckte på pannan, säger Karin Strålberg till Expressen.se.

Extrem väntan

Under tiden ringde de till SOS.

Norrbottenskuriren skriver hur de fyra första samtalen avbröts.

När signalerna väl gick fram ska det ha dröjt tre till fyra minuter innan någon svarade.

Ronald Krantz på SOS Alarm beskriver väntetiden som "extremt lång".

– Normalt svarar vi på åtta sekunder. Vi ser nu över våra loggar och har det varit lång väntetid vill vi veta varför, om det har varit samtida utryckningar eller teknikfel som legat bakom, säger han.

Skickades till fel adress

När väl en 112-operatör svarade gjordes nästa misstag: Ambulansen skickades till fel adress.

– Det har med den mänskliga faktorn att göra. Det är människor i vår ände, och människor i nöd i den andra, och ibland kan kommunikationen brista. Men det är naturligtvis beklagligt.

Mats Brännström, tillförordnad landstingsdirektör, är kritisk till det inträffade.

– Det här är en samhällstjänst som måste fungera, så någonting måste uppenbarligen blivit fel. Både de och vi ska utreda hur det kunde bli så där, säger Mats Brännström, tillförordnad landstingsdirektör.

Bryter avtal

Flera landsting har brutit sina avtal med SOS Alarm, då de ersatt flera av sina sjuksköterskor med teleoperatörer och därför inte levt upp till landstingens formella kompetenskrav.

Uppsala och Södermanland har i stället anlitat privata företag.

Avtalsbrottet har gjort att SOS Alarm nu riskerar böter, men att det varit en faktor i utryckningen i Luleå tror inte Ronald Krantz.

– Sjuksköterskorna avgör hur allvarligt sjukläget är, och det är inte där det brustit i det här fallet utan i ett tidigare led, säger han.

Riskerade hon att förblöda?

– Det har jag inga uppgifter på. Vi ska se över det och sedan ska vår chefsläkare bedöma om det ska till en lex Maria-anmälan.

Svårt att säkra kvaliteten

Ronald Krantz medger dock att sjuksköterskebristen som drabbat vården, även slår mot SOS Alarm, särskilt på sommaren.

Även för larmpersonal finns särskilda kompetenskrav, med tio veckor internutbildning.

– Så några vikarier kan vi inte rekrytera, säger Ronald Krantz.

Många i den ordinariepersonalen arbetar övertid, och flera semestrar har köpts ut.

– Det är en utmaning att klara sommaren med kvalitet, även om vi har parerat det relativt bra. Men ett snabbt sjukdomsfall blir svårt att täcka upp för, och då kan svarstiderna bli längre.

Kan det ha varit så i Luleå-fallet?

– Det ska vi undersöka.

Såret brändes

När ambulansen inte kommit på 20 minuter gjordes ännu ett försök. En förbipasserande kvinna ringde till en bekant som jobbade som ambulansförare, och dessutom var i tjänst.

– När han svarade hade han precis fått larmet från SOS och var på väg, säger Ulf Robertsson som hjälpte till vid olyckan.

Tillslut nåddes Karin Strålberg av en ambulans från Luleå. Ulf Robertsson uppskattar att hon då legat på gatan 50 minuter.

På sjukhuset fick såret brännas innan det kunde sys. Karin Strålberg klarade sig med en kraftig hjärnskakning, åtta stygn i pannan, två på näsan och två på knät.

I dag mår hon förhållandevis bra, trots smärtor i axel och armbåge. I morgon tar hon bort stygnen i pannan, men det lär dröja innan hon går på promenad igen.

– Jag är alldeles blå, gul och gredelin. Jag vill inte gå ut så här, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.