Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karin, 39, har skapat en gynstol för män

Stolen ska få män att tänka sig in i kvinnors situation. Foto: Martin Bruun
Borrmixern som Karin Ehrnbergerdesignat. Foto: Karin Ehrnberger
Karin Ehrnberger, forskare. Foto: Privat

Skulle du vilja få prostatan undersökt med rumpan upp i vädret?

Med ”Androstolen” får män uppleva samma känslor som kvinnor gör hos gynekologen.

– Det finns väldigt mycket som provocerar i det här, säger Karin Ehrnberger, doktor i produkt- och tjänstedesign vid KTH.

När en mans prostata ska undersökas har läkaren normalt två alternativ. Antingen får patienten lägga sig på sidan av britsen, eller så får han böja sig över den.

Någon speciell undersökningsstol – som den som används hos gynekologen – används inte.

Men i Karin Ehrnbergers nya doktorsavhandling presenteras en prototyp som vänder upp-och-ner på begreppen. Tillsammans med industridesignern Cristine Sundbom och högskolan i Halmstad har hon tagit fram ”Androstolen” – en undersökningsstol för män.

– Det görs ju nya gynstolar som syftar till att göra undersökningen till en mer positiv upplevelse, genom till exempel inbyggda värmedynor och så vidare. Ändå så visar forskningen att kvinnor upplever ett extremt obehag vid undersökningar. Det kan bero på tidigare övergrepp, eller att man lider av exempelvis endometrios, säger Karin Ehrnberger.

Karin Ehrnberger. Foto: Privat

Mannen får testa hur det känns

Androstolen är tänkt att fånga obehaget som många kvinnor upplever när de lägger sig i gynstolen. Här får mannen prova hur det känns att klä av sig på underkroppen, klättra upp i en kall metallstol och vinkla upp rumpan mot läkaren. Stolen har funnits i några år men i avhandlingen, som släpptes i fredags, tas den upp tillsammans med andra designade produkter.

I avhandlingen beskriver Karin Ehrnberg hur en tänkt undersökningssituation skulle kunna se ut: ”Läkaren ställer in den starka lampan. Mannen oroar sig för att han ska se ful och motbjudande ut 'där nere'. Tänk om det är något fel på honom? Luktar han inte lite? Tvättade han sig ordentligt i morse?”

Tankar som bygger på kvinnors egna upplevelser av gynekologbesök.

– Det finns väldigt mycket som provocerar i det här. Vi har en viss uppfattning om hur vi ska behandla kroppar utifrån stereotypa bilder av kön. Det gör att vi missar massa utvecklingspotential för att man stirrar sig blind på vissa behov medan andra behov utesluts, säger Karin Ehrnberger.

Låter en borr få ”kvinnlig” form

I avhandlingen undersöker hon också vad som händer när man byter form på en borrmaskin och en stavmixer – två traditionellt könskodade verktyg. Mixern – som ofta har haft en vit, lite böljande formgivning – får här en grov och mörk formgivning. Borren lånar i sin tur formen från hur köksmaskiner traditionellt har sett ut, vit och med rundande kanter.

– Det var som att människor bara kapitulerade när de såg de här prylarna. Jag behövde inte säga något. Borren sågs direkt som otillräcklig, svag, mesig och dålig, säger Karin Ehrnberger.

Borrmixern. Foto: Karin Ehrnberger

Vill få oss att tänka

Varken borrmaskinen eller Androstolen finns ute till försäljning, utan syftet med avhandlingen är i stället att vända och vrida på hur vi tänker kring design och teknik.

– Man blir mycket mer kreativ när man börjar tänka normkritiskt. Det är som att man tänker sig en palett som går från blått och rosa till alla möjliga färger. Och det är faktiskt något som är ganska kul att göra för man upptäcker en massa nya världar, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!