Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kardinalen Anders Arborelius är kritisk till Trumps agerande

Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har under jul anspelat på kristendomen för att få igenom sina politiska syften.

Nu kritiserar svenske kardinalen Anders Arborelius Donald Trumps retorik. 

– Det är riktigt att det alltid finns de som vill använda kristendomen för sina egna syften och ibland glömmer bort vad som är kärnpunkten i evangeliets budskap, säger han i TV4 Nyheterna.  

Så sent som på juldagen la Donald Trump och hans fru Melania ut en julhälsning på Twitter till det amerikanska folket. Där citerade presidenten bland annat Bibeln och berättade att "Vi firar julens mirakel".

Trump har under de senaste veckorna berättat att han fört en kamp för att amerikanerna ska gå i från den religionsfria hälsningsfrasen "Happy holidays" och i stället börja säga den kristna hälsningsfrasen "Merry Christmas", under juletider.

Något som han nu tycker att han lyckats med. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/945126026824298497

 

"Nu är folk stolta över att säga Merry Christmas igen. Jag är stolt över att ha lett kampen för vår älskade fras", skrev Trump bland annat på Twitter.

Nu kritiserar den svenska kardinalen Anders Arborelius Trumps retorik. 

–  Det får man ju sätta på hans konto, säger han i TV4 Nyheterna under juldagen och fortsätter:

– Jag vet inte hur han tänker, han vet kanske inte själv det alltid så bra. Men den katolska kyrkans ståndpunkt är i alla fall tydlig. Och det framför påven Franciskus i tid och otid. Vare sig presidenter eller ledare bryr sig om det eller ej.

Anders Arborelius: "Det är naturligtvis oroande"

Påven höll mässa under julafton i Vatikanen, där han berättade att den kristna tron uppmanar alla att ta emot de människor som tvingats fly.

Något som går helt emot Donald Trumps politik. Presidenten har velat stänga ute flyktingar som flyr till landet och han har drivit igenom ett inreseförbud som stoppar befolkningen från flera muslimska länder att resa in i USA.

Anders Arborelius tycker att Trumps högljudda retorik samt åsikter om vilka som är välkomna är problematiska.

– Det är naturligtvis oroande. Men vi får hoppas att andra åsikter också kan komma fram, säger han i TV4 Nyheterna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.