Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kardinal döms till sex år i fängelse för övergrepp

Kardinalen George Pell döms till fängelse för två övergrepp på 90-talet. Foto: ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter samlades utanför domstolen i Melbourne. Foto: ANDY BROWNBILL / AP TT NYHETSBYRÅN

Den australiske kardinalen George Pell, 77, har dömts till sex år i fängelse för övergrepp på två pojkar på 90-talet. Han blir därmed den högst uppsatte inom katolska kyrkan att dömas för sexuella övergrepp, enligt CNN.

En domstol i Melbourne meddelade på onsdagen straffet för George Pell, tidigare rådgivare till påve Franciskus och Vatikanstatens ekonomichef.

Domaren Peter Kidd kallade Pells brott för ”hisnande arroganta” och sa att Pell förgripit sig på två korgossar med ”okänslig likgiltighet”.

Redan i februari fanns han skyldig till övergreppen på de två 13-åriga pojkarna som han ertappat med att smygdricka av kyrkans vin då han var ärkebiskop i Melbourne.

Det var december 1996 och George Pell tvingade en av pojkarna till oralsex, tog på deras kön och onanerade framför dem, enligt domen.

George Pell riskerade 50 år i fängelse 

George Pell riskerade ett fängelsestraff på 50 år, men domaren menade att hans ålder och hälsa hade vägts in när straffet bestämdes.

– Pell ska inte göras till en syndabock för alla misstag eller upplevda misstag från den katolska kyrkan, sa domare Peter Kidd, enligt CNN.

Bara ett av kardinalens offer är i dag i livet och han meddelade genom sin jurist att domen inte ger honom någon ro.

– Jag gör vad jag kan för att hålla mig själv och min familj samman, sa mannen, enligt CNN.

Protester och stöd för dömd kardinal

Utanför domstolen hade flera demonstranter samlats för att protestera mot övergrepp inom kyrkan. Åsikterna gick isär om dagens straff. Några tyckte att det var för lindrigt medan andra var nöjda med den fällande domen.

George Pell har också fått stöd från flera högt uppsatta personer som gått i god för hans karaktär, däribland Australiens tidigare premiärminister John Howard.

Pells advokater har sagt att domen kommer att överklagas.