Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karantän och förbud för resenärer från Norge

Åtgärderna vidtas mot bakgrund av larmet om den brittiska virusmutationen som sprids i Osloområdet.
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Regeringen inför inom kort ett inreseförbud från Norge, enligt Mikael Damberg.
Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Den nya brittiska virusmutationen har orsakat lokala utbrott i Norge.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Norske Petter Edquist är orolig för om han ska kunna ta sig till jobbet i Sverige med det nya inreseförbudet.
Foto: Privat / Privat

Ett inreseförbud från Norge till Sverige införs natten till måndag och gäller i tre veckor, enligt Norges statsminister Erna Solberg.

Anna Hallberg, minister med ansvar för nordiska frågor, kontaktade norska regeringen under söndagen för att informera om förbudet.

”Vi har kontakt med Sverige för att få mer information om vilka konsekvenser detta kommer att få”, skriver Trude Måside som är talesperson för norska utrikesdepartementet.

Åtgärderna vidtas mot bakgrund av larmet om den brittiska virusmutationen som sprids i Osloområdet.

I en intervju med NRK sa den norska statsministern Erna Solberg att gränsen stängs mot Norge natten mot måndag. 

Inrikesminister Mikael Damberg berättade under söndagen att ett inreseförbud skulle komma och att regeringen skulle informera i närtid om tidpunkten när förbudet skulle träda i kraft.

Men Erna Solberg gick händelserna i förväg under en presskonferens i Norge och berättade då att det skulle träda i kraft natten till måndag och gälla fram till den 14 februari. Hon hade fått beskedet bara några timmar innan av Anna Hallberg (S), minister med ansvar för nordiska frågor. 

Trude Måside – talesperson för det norska utrikesdepartementet – skriver i ett sms att Anna Hallberg kontaktat Norges motsvarande minister Jan Tore Sanner. 

Trude Måside skriver också i sms:et att: ”Vi värdesätter den goda dialogen vi har med Sverige. Vi har kontakt med Sverige för att få mer information om vilka konsekvenser detta kommer att få. Varje enskilt land fattar nationella åtgärder för infektionskontroll, och vi respekterar besluten Sverige tar”

Folkhälsomyndigheten begär inreseförbud

Folkhälsomyndigheten har skickat en begäran till regeringen om att skyndsamt införa inreseförbud från Norge, skriver myndigheten i ett pressmeddelade

Eftersom Norge nu inför stränga restriktioner med flera nedstängningar befarar man att norrmän ska vallfärda över gränsen. ”Det i sin tur ökar risken för trängsel i näraliggande svenska kommuner samt ökar risken för att den brittiska virusvarianten får ytterligare spridning i Sverige”, skriver Folkhälsomyndigheten. 

– Vi har nu i grunden samma situation i Norge som vi har i Danmark och Storbritannien. Man har en sådan spridning av den brittiska varianten, där det finns en bedömning att den faktiskt skulle kunna vara betydligt besvärligare än den som sprider sig i Sverige nu, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten till TT.

Jobbpendlare i ovisshet

En av dem som är oroliga är norske Petter Edquist som bor i norska Halden och arbetspendlar över gränsen till svenska Strömstad fem till sex gånger i veckan. Han berättar att han inte vet om han kommer att komma till jobbet på måndag.

– Jag undrar om restriktionerna gäller dem som jobbpendlar också? Jag vet inte om jag kommer till jobbet på måndag. Bara här i Halden är vi 120 stycken som jobbpendlar till Sverige, säger han. 

Norske Petter Edquist arbetspendlar till Sverige och är orolig över vad som kommer hända när inreseförbudet till Sverige träder i kraft.
Foto: Privat / Privat

Om han inte kan ta sig till jobbet undrar han vad som kommer att hända. 

– Får vi pengar från Försäkringskassan om vi inte kan jobba? frågar han sig. 

Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg vill inte kommentera det stämmer att gränsen stängs under natten till måndag, eller när information i frågan kommer. 

– Vi kommer att återkomma med information om ett regeringsbeslut i god ordning. 

Folkhälsomyndigheten skriver dock i pressmeddelandet att gränsen bör stängas ”med undantag för transporter och arbetspendling”. Däremot bör arbetspendlare undvika att träffa andra personer än i det egna hushållet. 

Fler fall kan finnas

Hittills har 55 fall av virusvarianten upptäckt i Storbritannien konstaterats i Sverige, enligt Dambergs departement. De allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, säger Anders Tegnell till TT:

– När man har tagit prover fritt ute i samhället har vi hittills inte sett den brittiska virusmutationen, även om vi inte har tagit jättemånga prover. Det är inte alls omöjligt att det finns fler fall därute, men vi har inte spridning på den nivån som de har i Storbritannien eller i Danmark.

Folkhälsomyndigheten har inga planer på att rekommendera att regeringen inför flygstopp från Norge.

– Det är en minimal del av dem som kommer från Norge som kommer med flyg, så det känns ganska meningslöst, säger Tegnell till TT.

Folkhälsomyndigheten uppmanar sedan tidigare till coronatestning och isolering i hemmet för personer som har rest till Sverige från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.

Svenska vaccinplanens fyra faser – den tillhör du

Allt du behöver veta inför din vaccinering.

Lena Hallengrens svar om Sveriges vaccineringsplan

Se hela intervjun med socialminister Lena Hallengren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.