Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaplan slår tillbaka om islamist-påstående

Mehmet Kaplan beskylldes för att vara islamist och föra en dold agenda av förre riksdagsledamoten Nalin Pekgul.

I kvällens "Bar & Politik" slog Kaplan återigen tillbaka mot anklagelserna.

– Jag menar att hon inte har fog för det hon påstår, säger Kaplan.

Bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan, MP, beskylldes på måndagen för att vara islamist med dold agenda av Nalin Pekgul, S, i en debattartikel i Dagens Industri.

Under dagen svarade han på anklagelserna i Expressen.

– Hon anklagar mig för många olika saker. Bland annat för att jag är islamist och att jag har en dold agenda, säger Kaplan nu i "Bar & Politik":

– Jag skrattar åt det absurda i att vi har ett debattklimat där en tidigare riksdagsledamot egentligen kommer undan med att säga att jag är islamist och har en dold agenda

Han fortsätter:

– Det här är frågor jag tycker är allvarliga. Att kleta ner en meningsmotståndare med att ha en dold agenda, det är en nivå som vi i svensk debatt aldrig haft. Jag hoppas vi inte får den i fortsättningen.

Bakgrunden till Pekguls debattartikel var att Kaplan uttalat sig i turkiska medier kring IS.

"Har stora utmaningar"

Han sade då att orsaken till att muslimska ungdomar söker sig till terrorgruppen är den utbredda islamofobin i Europa.

Nu förklarar han att de i intervjun talade om europeiska och svenska utmaningar kring att bygga samhällen där medborgarna har olika etniska ursprung.

– Så enkelt är det naturligtvis inte och det sa inte jag heller. Det är en öppen artikel, till och med en enkel Google-översättning kan man förstå sammanhanget. Jag menar att unga människor i Sverige och andra länder behöver känna sig inkluderade. Ett av verktygen för det är föreningslivet med bland annat församlingar och moskéer. Men även annat som idrottsrörelser. Vi behöver jobba för att skapa en positiv känsla av gemenskap, säger Kaplan.

Han menar att det därför är viktigt att stötta sådana rörelser.

– I samband med detta pratade vi om hur det ser ut med rasism, antisemitism och islamofobi i Sverige och Europa. Vi vet alla att vi är inte värst men vi har stora utmaningar när det gäller främlingsfientlighet.

Kaplan tror att han med det lyckats reta upp Nalin Pekgul och flera andra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.