Längst bort vid bordet ser man Mehmet Kaplan. Närmre i bild, till höger, är Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.Längst bort vid bordet ser man Mehmet Kaplan. Närmre i bild, till höger, är Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
Längst bort vid bordet ser man Mehmet Kaplan. Närmre i bild, till höger, är Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
Bostadsminister Mehmet Kaplan under middagen.Bostadsminister Mehmet Kaplan under middagen.
Bostadsminister Mehmet Kaplan under middagen.
Mehmet Kaplan har mött kritik – men vill ine svara på frågor angående middagen. Foto: Anna SvanbergMehmet Kaplan har mött kritik – men vill ine svara på frågor angående middagen. Foto: Anna Svanberg

Mehmet Kaplan har mött kritik – men vill ine svara på frågor angående middagen.

 Foto: Anna Svanberg

Kaplan på middag med högerextrema

Publicerad

Här sitter bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) på middag med företrädare för högerextrema, fascistiska gruppen Grå Vargarna.

Med på middagen finns också Barbaros Leylani, vice ordförande i Turkiska Riksförbundet som nyligen fick avgå efter att han kallat armenier för hundar – och ropat ut över Sergels torg att blodet ska flyta.

Efter att konsekvent ha vägrat att svara på frågor kommenterar Kaplan bilderna i ett pressmeddelande:

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! ropade Barbaros Leylani i talet, som han höll under en demonstration på Sergels torg tidigare i vår, rapporterar TV4 Nyheterna.

Nu har han fått avgå som Turkiska Riksförbundets vice ordförande, och förbundet tar avstånd från hans uttalanden, skriver de i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Mehmet Kaplan sitter vid samma bord

Från samma hemsida sprids nu bilder på en middag som TÜMSIAD anordnade i juli förra året. TÜMSIAD är ett nätverk bildat av affärsmän med turkiskt ursprung. På bilderna som lagts upp på hemsidan syns förutom nu avgångne Barbaros Leylani också den kontroversielle Ilhan Senturk, ordförande för svenska Grå Vargarna – en turkisk högerextrem och ultranationalistisk grupp.

Vid samma bord sitter också bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Nu riktas kritik mot bostadsministern och Turkiska Riksförbundet med krav att de ska ta avstånd från Grå vargarna.

"Det är väldigt olämpligt"

En av dem som kritiserar är Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, som skriver så här på sociala medier:

"Mehmet Kaplan på middag med fascisterna "Grå vargarna" och Turkiska riksförbundet", skriver han på Twitter tillsammans med en bild från middagen.

Han fortsätter:

"Med på middagen är 'hets mot folkmord'-turken från Sergels torg."

För Expressen utvecklar han:

– Det är väldigt olämpligt. Det är uppenbart att han delvis har goda relationer med den här turkiska riksföreningen och att de har det otroligt dåliga omdömet att bjuda in en fascist till sina tillställningar. Kaplan har alltså valt att ha goda relationer med en sådan förening, säger Bali.

– Det är synnerligen olämpligt. Jag förstår inte varför Miljöpartiet ens associerar sig med sådana här rörelser.

Mehmet Kaplan: Jag tar avstånd

Expressen sökte under onsdagen Kaplan för en kommentar, men ministern ville inte kommentera. Även under torsdagen har Expressen sökt Kaplan på nytt – utan svar.

Senare kom ett pressmeddelande via Miljöpartiet där ministern kommenterar bilderna och samröret.

– Barbaros Leylanis uppmärksammade hat- och våldsretorik är fruktansvärd. Jag har inget samröre med Leylani eller organisationen Grå vargarna överhuvudtaget. Jag och Miljöpartiet tar alltid fullt avstånd från alla typer av högerextrema organisationer och yttringar. Det är bra att Leylani har lämnat alla sina uppdrag i Turkiska riksförbundet.

Kaplan fortsätter i pressmeddelandet:

– Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för.

"Säkert käkat middag med Bert Karlsson"

När Expressen nådde Mehmet Kaplan för att fråga, delvis om middagen och hans relation till Leylani och Senturk, på onsdagen ville han inte svara och inte heller ta avstånd från Grå Vargarna.

I stället hälsade han via sin pressekreterare att det är "låg journalistik" att ställa de här frågorna.

– Du försöker ju associera honom med den här personen för att de har varit i samma rum. Det finns massor av tillställningar, du kan ju säkert hitta kungen på samma bild som en knäppskalle för att han varit på en representativ middag. Han har säkert käkat middag med Bert Karlsson och sen när Bert Karlsson säger rasistiska uttalanden så ringer du ju inte kungen och frågar vad han tycker om det, sa pressekreteraren Hakim Belarbi medan han satt tillsammans med Mehmet Kaplan på ett tåg från Malmö.

Frågetecken kring högerextremism

Turkietkännaren och statsvetaren Ekim Caglar säger att sådana här framträdanden kan skapa frågetecken kring högerextremistiska kopplingar. Bilden som sprids är från juli 2015 då Kaplan alltså var minister.

– Man ska vara väldigt försiktig med hur man kan framställas i sådana här sammanhang. Med tanke på att Mehmet Kaplan med all sannolikhet har god kännedom om de här rörelsernas bakgrund borde han ha ett intresse av att klargöra syftet med mötet eftersom det skapar frågetecken kring högerextrema kopplingar, säger Ekim Caglar.

Starkt kritisk till Mehmet Kaplan

Yekbun Alp, svensk-kurdisk debattör och aktivist för kurders rättigheter i Turkiet, är även hon starkt kritisk till Kaplan.

– Skulle jag bli bjuden på en middag och där se människor som har ett samröre med högerextrema organisationer så hade jag lämnat lokalen direkt, men det gör inte Kaplan. Han sitter kvar och njuter av tillställningen med flera rasist-fascister vid samma bord, säger hon.

– Jag har svårt att se att hans partikollegor i Miljöpartiet skulle sitta vid samma bord eller närvara i samma lokal för den delen med representanter för Vitt ariskt motstånd, Svenskarnas parti och Soldiers of Odin.

– Detta är allt annat än okej, säger Yekbun Alp.

"Vi har inget med dem att göra"

Yasin Itek, förbundssekreterare på Turkiska Riksförbundet, bekräftar att Ilhan Senturk, ordförande i Grå Vargarna, var med på middagen där även Turkiska Riksförbundet och Mehmet Kaplan deltog. Han vill dock inte ta avstånd från Grå Vargarna utan hävdar med bestämdhet att föreningen inte har något med dem att göra.

– Den (middagen, reds. anm) anordnades av TÜMSIAD och de hade bjudit in alla personer med turkisk bakgrund. Vi har inget att göra med Grå Vargarna, det har vi sagt hela tiden, säger Yasin Itek.

Tycker ni att det är problematiskt att ni inte aktivt tar avstånd från Grå Vargarna?

– Nej, vi har inget att göra med dem. Vi använder vår hemsida som informationshemsida för våra medlemmar, säger Yasin Itek.

Expressen har sökt Ilhan Senturk och Barbaros Leylani.

Johanna Jönsson Olsson
Johanna Jönsson Olsson
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag