Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaplan jämförde israeler med nazister

Bostadsminister Mehmet Kaplan jämförde Israels agerande mot palestinier med hur nazister behandlat judar, avslöjar Svenska dagbladet.

Foto: Anna Svanberg
Tidigare i veckan kom den här bilden ut, där Mehmet Kaplan äter vid samma bord som Ilhan Senturk (närmast i bild), Grå vargarnas ordförande och Barbaros Leylani (i grå kostym, bredvid), tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
Mehmet Kaplan är bostadsminister. Foto: Lisa Mattisson

Bostadsminister Mehmet Kaplan jämförde Israels agerande mot palestinier med hur nazister behandlat judar, avslöjar Svenska Dagbladet.

Det visar en tv-sändning från 2009 som tidningen tagit del av.

– Israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet, säger han i filmen.

Det har stormat rejält kring bostadsminister Mehmet Kaplan (mp) efter att en bild avslöjade att han varit på middag med företrädare för den högerextrema och fascistiska gruppen Grå Vargarna.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att Kaplan gjort liknelser mellan Israels agerande mot palestinier och nazisternas behandling av judar under 1930-talet.

 

DOKUMENT: Mehmet Kaplans klavertramp

 

Svenska Dagbladets avslöjande grundar sig i en tv-sändning från "Somali star tv" som sänts i Öppna kanalen. Filmen visar ett samtal om islamofobi som är inspelat den 27 mars 2009 i en somalisk förening i Fittja.

– Det finns vissa liknelser med det som många judar faktiskt har vittnat om. Under 30-talets hets – under Nazitysklands hets – mot de människor som ansågs vara mest avvikande, så hanterade man människor på ett sådant sätt så att de hela tiden fick förklara varför de valt ett sätt att leva, säger Kaplan i videon som Svenska Dagbladet tagit del av.

Han fortsätter i filmen:

– Och det intressanta och som jag ska återkomma till i min bildserie sen är att israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet.

Klassiska grepp

EU-parlamentets arbetsgrupp mot antisemitism har tagit fram riktlinjer för hur man känner igen antisemitiska påhopp. Där konstateras att Mehmet Kaplans jämförelse är ett klassiskt sätt att attackera judar. Båda att jämföra dagens israeliska politik med nazisternas och att hålla alla judar ansvariga för det som några personer gör är klassiska retoriska grepp, enligt EU-dokumentet.

"Beklagligt"

Mehmet Kaplan vill inte låta sig intervjuas av Svenska Dagbladet, men säger i en skriftlig kommentar att det är beklagligt om det uppfattas som om han vill öka på en konflikt eller förminska vad judar utsatts för genom historien.

 

LÄS MER: Åsa Romson försvarade Kaplan efter middagen

 

Han gjorde liknelsen för att visa att historien kan upprepa sig:

"Jag visade bland annat bilder på hur palestinska affärslokaler stängts ner och markerats. Min poäng var att islamofobi och antisemitism kan ta sig väldigt lika, obehagliga uttryck", skriver han i mejlet till tidningen.

 

Miljöpartisten: "Förstör för partiet"

Med på mötet fanns ex-prästen Joseph Anderson, som då satt i Miljöpartiets styrelse i Botkyrka. Han säger till Svenska Dagbladet att Kaplans uttalande tyder på dåligt omdöme.

– Som långvarig miljöpartist beklagar jag att han förstör för Miljöpartiet. I backspegeln känns det som att han sådde draksådd och gav stöd till dem som stöder fel krafter, säger han till Svenska Dagbladet.

Under veckan har bostadsministern ifrågasatts efter att Expressen avslöjat att Kaplan varit på middag tillsammans med Ilhan Senturk, ordförande för den svenska falangen av högerextrema fascistgruppen Grå vargarna.

Grå vargarna: Vi känner inte Kaplan

Under söndagen kallade Ilhan Senturk till presskonferens för att räta ut frågetecken kring en eventuell relation mellan honom och toppolitikern.

Han förnekade med bestämdhet att Kaplan någonsin ska ha varit på plats i gruppens lokal i Sundbyberg. Han förnekade samtidigt att han någonsin ska ha träffat Kaplan privat.

– Mehmet Kaplan och vi har helt olika åsikter. Vi kanske har varit på den här middagen. Vi såg i tidningen att han satt långt bort från oss. Vi har aldrig hälsat på honom, under den kvällen eller innan dess, säger Senturk.