Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaplan: "Jag borde
ha kontrollerat bättre"

"Jag skulle inte ha befunnit mig på en sådan tillställning om jag hade vetat vilka som var där", säger Mehmet Kaplan i en intervju med Studio Ett. Foto: Anna Svanberg / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN
På middagen fanns även ledaren för Grå Vargarna i Sverige, Ilhan Senturk, en högerextrem turkisk organisation, som anklagats för ett stort antal mord och våldsdåd.

Här äter bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, middag tillsammans med fascistiska Grå vargarnas ordförande Ilhan Senturk.

Kaplan försvarar sig med att han varken såg Senturk eller har träffat honom tidigare.

Men ord står mot ord.

– Det får stå för honom. Jag varken såg honom på plats på den tillställningen, säger Mehmet Kaplan.

Tümsiad

Enligt Dagens Nyheter står organisationen Tümsiad nära den nuvarande turkiska regimen och har även högerextrema bland sina medlemmar. Tümsiad ska ha bildats av en religiös orden i Turkiet, Menzil. Tümsiads ordförande sitter med i det turkiska parlamentet för AKP.

Grå Vargarna

Grå vargarna är en turkisk högerextremistisk grupp som har sitt ursprung i ultranationalistiska partiet MHP i Turkiet, många hävdar att det är MHP:s ungdomsförbund. I dag är de organiserade inom regeringspartiet AKP.

Vissa menar att Grå vargarna var mest aktiva i Turkiet under 60- och 70-talet då de var aktiva med våld på gatorna. Turkiska myndigheter anklagar Grå vargarna för att mellan 1974 och 1980 ha mördat 694 personer, enligt DN.

Milli Görüs

Milli Görüs, som på svenska kallas Islamiska Riksförbundets församling, är en grupp med religiösa och politiska kopplingar. Enligt Turkietkännaren Ekim Caglar är det en grupp som har ett historiskt bagage, med en uttalat nationalistisk och islamistisk ideologi.

I somras var bostadsminister Mehmet Kaplan på en middag arrangerad av den svensk-turkiska företagarföreningen TÜMSIAD.

På middagen fanns även ledaren för Grå Vargarna i Sverige, Ilhan Senturk, en högerextrem turkisk organisation, som anklagats för ett stort antal mord och våldsdåd.

Ilhan Senturk säger i ett mejl att Grå Vargarna är mot all fascism.

– Detta är bara smutskastning, vi är en legal ideel förening som är mot all rasism och fascism.

Även Barbaros Leylani var närvarande. Han har avgått som vice ordförande för turkiska riksförbundet efter att han anmälts för hets mot folkgrupp efter ett tal på Sergels torg i lördags då han bland annat skrek "Död åt de armeniska hundarna".

Men Mehmet Kaplan hävdar bestämt att han inte visste vem Ilhan Senturk var och att han inte såg honom eller Barbaros Leylani vid middagen.

Tycker du Grå Vargarna är en fascistisk organisation?

– Det är en organisation som av vissa skulle kunna placeras i den skalan ja.

Placerar du det som en fascistisk organisation?

– Jag tycker att en del av deras ideologier hör hemma i den skalan ja.

Ord står mot ord

Mehmet Kaplan säger också att han inte satt vid samma bord som Ilhan Senturk och Barbaros Leylani vid middagen. Men bilder från tillställningen ser man tydligt att de bara sitter en bit ifrån varandra.

– Jag sitter vid ett bord och de personer som jag samtalar med sitter vid det bordet. När jag kom dit så satt folk redan så jag gick dit och satte mig. Och när jag hade ätit så gick jag.

En företrädare för TÜMSIAD, som var med och anordnade middagen, minns att Mehmet Kaplan var med och berättar att den här typen av middagar är till för att nätverka.

– Alla hälsar på varandra med namn och sin bakgrund och det brukar delas ut visitkort, säger personen.

Men om det säger Mehmet Kaplan att han inte hälsade på någon på middagen förutom de som han satt precis bredvid.

– Jag kom dit rätt så sent om jag inte missminner mig och jag blev mottagen av kvällens värld och blev visad plats och satte mig direkt. Det bord jag sitter vid, de vet jag vem det är och de samtalade jag med.

Men ord står mot ord. Till Aftonbladet säger Grå Vargarnas ordförande Ilhan Senturk:

– Vi känner varandra, inte 100 procent, men jag vet vem han är och han vet vem jag är. Jag tror inte att han tycker om vår organisation.

Men Mehmet Kaplan slår ifrån sig det.

– Det får stå för honom. Jag varken såg honom på plats på den tillställningen eller visste vem han var förrän de senaste dagarna när jag har fått reda på vad han heter och vilken organisation han tillhör. En organisation som står så långt ifrån mig som det bara går.

"Alla på middagen känner varandra"

middagen där Mehmet Kaplan deltog i juli förra året fanns även företrädare för den islamistiska gruppen Milli Görüs, som i Sverige heter Islamiska Riksförbundets församling.

Gruppens svenske ordförande, Yavuz Selim Celik som fanns på plats menar att alla på middagen känner varandra:

– Vi satt i samma restaurang och alla känner varandra. Vi hälsade på varandra också, säger Celik.

Han säger att han pratade med Kaplan under middagen:

– Ja, jag pratade med honom. Vi satt i samma restaurang och alla känner varandra. Vi hälsade på varandra också, säger han.

"Långt till höger"

Milli Görüs, som föreningen heter på turkiska är en politisk grupp med religiösa kopplingar. Milli Görüs beskrivs av Turkietkännare som en islamistisk organisation.

Enligt SVT Nyheter har Mehmet Kaplan träffat företrädare från Milli Görüs vid flera tidigare tillfällen. På en middag 2013, när Kaplan var riksdagsledamot, träffade han deras svenske ordförande Yavuz Selim Celik.

– De har varit välorganiserade bland den turkiska diasporan. Med tanke på deras historiska bagage, med en uttalat nationalistisk och islamistisk ideologi, så är det en organisation som ligger långt ut på högerkanten, säger Ekim Caglar till Aftonbladet.

Yavuz Selim Celik hävdar dock att föreningen i Sverige är fredlig och är en muslimsk organisation som motsätter sig alla nationalistiska uttalanden. Han är mycket kritiskt till Barbaros Leylanis uttalanden på Sergels torg om armenier.

– Vi är mycket arga på detta och tar starkt avstånd för detta. I Sverige är vi alla här på samma grunder, ingen ska bli smutskastad på detta vis.

Yavuz Selim Celik berättar att han har en god relation med Mehmet Kaplan, då de bland annat bor grannar.

Mehmet Kaplan säger att Millis Görüs finns bland turkiska människor i Sverige och att det är en bred organisation som han som statsråd måste träffa vid vissa tillfällen.

Bostadsministern har tidigare blivit kritiserad av den tidigare riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S) för att föra en dold islamistisk agenda.

Du tycker inte att ditt umgänge med Millis Görüs sänder vissa signaler?

– Jag är alltid noga med vilka jag träffar och i vilka sammanhang. När det gäller organisationer som finns i den turkiska gruppen så finns det de som har en ideologi som står väldigt långt ifrån mig. En del av dem träffar jag och en del träffar jag inte. Det handlar helt och hållet om min tydlighet och jag står upp för alla människors lika värde, säger Kaplan.

Under torsdagen har Mehmet Kaplan blivit tillkallad av Stefan Löfven.

– Han har framfört att statsråd alltid borde vara noga med vad det är för tillställningar vi befinner oss på och där också stå upp för vår gemensamma ideologiska hemvist och jag har hållit med om det, och hädanefter kommer jag vara mycket noga med det.