Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Kaplan har inte gjort en intervju med dem"

Kaplan ska inte ha gjort någon intervju med Andalou Agency. Foto: Jessica Gow/EPA/TT
Påstådda citat av Mehmet Kaplan används av den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency. Foto: Skärmdump/Anadolu Agency

Påstådda citat av Mehmet Kaplan används av den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency.

I en artikel påstås Kaplan säga att han beskyllts för kopplingar till IS – och att medier kallat honom rasist och radikal islamist.

Men:

– Han har inte gjort någon intervju med dem, säger Agnetha Boström, kommunikations- och säkerhetschef hos Miljöpartiet, om Kaplans medverkan.

Det är i en intervju med den turkiska, statliga nyhetsbyrån Anadolu Agency från i helgen som den avgående bostadsministern Mehmet Kaplan påstås hävda att han utsatts för förtal och påståenden om kopplingar till terrororganisationen IS.

I artikeln, som har fått rubriken "Europe intolerant towards Muslim politicians", står det att Kaplan lämnade sin post till följd av "medieattacker".

Enligt den turkiska och statligt drivna nyhetsbyrån säger Kaplan att en felaktig bild av honom har publicerats i medier.

– Trots att jag och mitt parti alltid har kämpat mot rasism, islamofobi, antisemitism och alla typer av extremism har medier försökt framställa mig som rasist och radikal islamist, säger Kaplan enligt nyhetsbyråns citat.

Kaplan: Har absolut inte gjort intervjun

Kaplan tvingades lämna sin post som bostadsminister den 18 april, efter att flera av hans kopplingar granskats. Det började med bilder på honom tillsammans med företrädare för högerextrema Grå Vargarna, och rörde sig sen till visad kontakt med islamistiska Milis Görüs och uttalade liknelser mellan Nazityskland och Israel.

Kaplan hälsar dock via Agnetha Boström att han absolut inte intervjuats av Anadolu Agency.

– Vi har varit i kontakt med dem, eftersom vi vet att ingen intervju har gjorts. De har uppgett att de har gjort en egen tolkning av det som sades på pressträffen i samband med att Kaplan avgick. Men ingen intervju har gjorts, säger Agnetha Boström.

– Vi vet att ingen intervju har skett och har varit i kontakt med dem och bett om en rättelse. Det är självklart olyckligt att det framstår som att en intervju har gjorts, fast att den inte har gjorts, säger hon vidare.

"Jag blir kallad fascist, rasist, nazist"

I artikeln, där petade MP-hoppet Yasri Khan nämns intervjuas även Yasin Ipek från Socialdemokraterna i Sigtuna kommun, som lämnade sin post efter att det visat sig att han var med på samma middag som Kaplan och Grå Vargarna.

– En grupp PKK-stödare i svensk media, sammansatt av anti-turkiska och anti-muslimska journalister, driver en osannolik kampanj för att eliminera unga och lovande politiker med turkiskt och muslimskt ursprung, säger han enligt Anadolu Agency.

När Expressen pratar med Yasin Ipek bekräftar han att han pratat med Anadolu Agency. Däremot sa han "sociala medier", och inte "svensk media", menar han.

Men resten stämmer, säger Ipek.

– De försöker skriva skit om turkiska och muslimska politiker i Sverige. De försöker kasta smuts på oss, säger Ipek om det som skrivs i sociala medier.

– Jag blir förbannad när de skriver ... jag blir kallad fascist, rasist, nazist. Alla dåliga saker.

"Det måste vara fel"

Det var Atila Altunas som gjorde intervjun med Ipek. Men citaten med Kaplan, då?

– Jag har pratat med Yasin Ipek, det är helt rätt. Men vi har inte gjort någon intervju med Mehmet Kaplan. När han lämnade sin ministerpost närvarade vi, men det här är vår egen tolkning, vår analys. Vi har definitivt inte gjort någon intervju med Mehmet Kaplan, säger Altunas.

Trots det citeras Kaplan tydligt med citattecken och meningar som avslutas med "säger han".

– Vi har en egen uppfattning. Han har inte gjort någon intervju med oss. Det är vår analys efter de här händelserna. Vi har definitivt inte gjort någon intervju med Kaplan. Det måste vara fel, vi kommer säga det till nyhetsbyrån, det stämmer inte alls.

Även en annan reporter står som ansvarig för texten på Anadolu Agency. Expressen har sökt reportern.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!