Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kapitolium-polisen dog en naturlig död

Rättsprocessen fortsätter mot personerna som stormade den amerikanska kongressen i januari i år. Fem personer miste livet. Men nu ändrar sjukvårdspersonal dödsorsaken för en av poliserna.
Polismannen Brian Sicknick
Foto: USCP/UPI/SHUTTERSTOCK / USCP/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Kapitolium stormades 6 januari i år och polismannen Brian Sicknick dog dagen efter.
Foto: USA TODAY NETWORK / JASPER COLT-USA TODAY/SIPA USA SIPA USA

Polismannen Brian Sicknick dog i anslutning till stormningen av Kapitolium i januari.

Hans medarbetare och justitiedepartementet har tillskrivit dödsfallet till insatsen för att hålla ordning under stormningen.

Men en obduktionsrapport som slutfördes på måndagen visar att Sicknick dog en naturlig död, rapporterar Washington Post. 

Brian Sicknick var polis i tjänst vid stormningen av Kapitolium. Under tumultet sprejades han med ett giftigt medel i ansiktet av två misstänkta gärningsmän. Han kollapsade senare när han återkommit till polisstationen. 

Hans medarbetare vid polisen, justitiedepartementet och åklagare har tillskrivit hans död till insatserna under stormningen. Åklagare har också åtalat de två männen som sprejade honom, men har inte kunnat bevisa att det ledde till hans död.

Dog en naturlig död

I en obduktionsrapport som offentliggjordes på måndagen framgår att Sicknick dog en naturlig död. Kollapsen på polisstationen föranleddes av två slaganfall i hjärnstammen, vilket Washington Post rapporterar om.

Francisco J. Diaz, som utfört obduktionen, säger till Washington Post att det inte finns något stöd för att han ska ha fått en allergisk chock av sprejen. Inte heller ska han haft några yttre eller invärtes skador. Hon kan däremot inte kommentera om han hade några underliggande sjukdomar.

Polisen vid Kapitolium skriver i ett uttalande att obduktionsrapporten inte frånsäger faktumet att Sicknick ”dog i tjänsten”, skriver Washington post.

Polisens larmrop under stormningen av Kapitolium

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.